SVIJET SMRTI (Harry Harrison)

Ovaj roman iz ranih šezdesetih predstavlja tipičan primjer uvođenja liberalnih i progresivnih stavova u znanstvenu fantastiku. Mada na prvi pogled predstavlja jednostavno akcijsko štivo pogodno za rekreativno čitanje, po svim implicitno izraženim stavovima ovo djelo iskazuje bitan odmak od uobičajene prakse miješanja desničarskih i konzervativnih stavova u tadašnjoj žanrovskoj literaturi.

Glavni junak Jason dinAlt sasvim je blizu prototipa antiheroja kakvi su tek nakon izlaženja ovog djela postali općepopularni. Antiratni i antimilitaristički stavovi autora, neuobičajeni za konzervativnu akcijsku fantastiku, izraženi su od samog početka djela, gdje on s jedva prikrivenim podsmjehom spominje dva susjedna planeta koja su često ratovala i između kojih vlada krajnje zategnuti mir, pa sve do osnovne agonalne situacije fabule, koja predstavlja kako žestoku kritiku antropošovinističkih stavova o čovjeku čija je sudbina da osvoji cijeli svemir, tako i jedno od prvih ekoloških upozorenja u znanstvenoj fantastici, s obzirom na to da planet protiv kojeg se ljudi bore predstavlja cjelovit eko-sustav u kojem su oni grubi i neprimjereni uljezi.

Kroz kritiku Pyrranaca koji se radije bore s cijelim svijetom umjesto da ga pokušaju razumjeti i proniknuti u uzroke sukoba, Harrison neizravno, ali upečatljivo kritizira cjelokupnu vanjsku politiku SAD koja je kulminirala ratom u Vijetnamu. Pored doista uzbudljive i napete akcije, ovaj roman svim svojim stavovima predstavlja jedno duboko humanističko i liberalno djelo vrijedno čitanja.
( Marko Fančović)

3928--MA0001

Skip to content