„KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“

U petak, 24. studenog 2023. godine u vremenu od 10,00 do 13,00 sati u prostorijama DVD Đakovo,  u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske,  čija su ciljana skupina učenici završnih razreda srednjih škola, gdje su prema statističkim podacima mladi u dobi od 15. do 24. godine života jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska postaja Đakovo u suradnji sa Hrvatskim autoklubom provela je preventivno-edukativni program pod nazivom “KLIK- navika odgovornog ponašanja , koji se odnosi na stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. 

Projekt djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu, kojom prilikom se stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste za promicanje odgovornog ponašanja kako u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima), tako i u vertikalnom smislu (eventualni utjecaj na neodgovorne roditelje – vozače).

Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa tijekom jednog školskog sata u okviru interaktivnog predavanja objašnjavali su učenicima smisao i svrsishodnost sigurnosnog pojasa u prometu. Životnim primjerima i pričama obrazlažu kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, već i element opće i osobne kulture. Osim toga, naglasak je stavljen na sve ostale čimbenike zbog kojih se povećava rizik nastanka prometnih nesreća. Drugi školski sat učenici su praktično provjeravali značaj sigurnosnog pojasa na simulatorima, koji su bili postavljen u dvorišnom prostoru DVD Đakovo.

 

Skip to content