Uspješno predstavljanje Škole u Zagrebu na Matošev rođendan

Učenice i nastavnici i nastavnice naše Škole uspješno u se predstavili u četvrtak, 13. lipnja 2024., u Zagrebu na Hrvatskoj radio-televiziji i u Društvu hrvatskih književnika, u sklopu 8. Matoševih dana. Školu su predstavljali ravnatelj Mirko Ćurić, nastavnici Kruno Štrk i Mihael Kelbas, nastavnice Marija Katilović, Sanja Hajduković i Nevenka Kokalović te učenice Valentina Ivić i Josipa Horvath.

Program je započeo u jutarnjim satima, na Hrvatskoj televiziji, u emisiji Dobro jutro Hrvatska u kojoj je ravnatelj Mirko Ćurić sumirao dosadašnje aktivnosti i najavio završni program manifestacije Dani Antuna Gustava Matoša, uz pomoć učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Kruno Štrk i Sanja Hajduković su izveli svoju verziju Matoševe Utjehe Kose, a Mihael Klebas govorio o filmovima posvećenima Matošu u kojem su veliku ulogu imali nastavnici škole među kojima i naš nastavnik Zlatko Filaković koji je glumio Matoša u igranim sekvencama. Učenice Valentina Ivić i Josipa Horvath uz pomoć nastavnica Nevenke Kokalović i Marije Katilović predstavile su projekt Arhelozi Jučerašnjeg svijeta u kojem su se između ostalog istraživali i okusi, odnosno jela koja su se priređivala i u Matoševo vrijeme.

Nakon nastupa na HTV-u, program se nastavio na Mirogoju gdje je položen vijenac na grobnicu obitelji Antuna Gustava Matoša. Potom su se svi uputili na popularni „Štros“, do Matoševog spomenika na kojem je i ove godina skupina mladih zagrebačkih intelektualaca – stekliša – ostavila vijenac i priložila prigodne pjesme posvećene Antunu Gustavu Matošu.

U Društvu hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića održan je prigodni umjetnički program, koji je  imao i kulturološko-gastronomski dodatak nazivan Okusi Jučerašnjeg svijeta. Učenice Valentina Ivić i Josipa Horvath uz pomoć nastavnica Marije Katilović i Nevenke Kokalović su predstavile projekt naše Škole, u kojem su se učenici i nastavnici bavili istraživanjem jela i slatkiša iz Matoševog vremena. Rezultate projekta su posjetitelji mogli i kušati nakon programa.

U programu Uglazbljeni Matoš, Sanja Hajduković i Kruno Štrk glazbeno su interpretirali antologijsku Matoševu Utjehu kose.

U sklopu posjete Zagrebu obišli smo još jedan kulturni događaj, izložbu ‘Od boemstva do vječnosti’ impresivnih umjetnina iz kolekcije privatne zaklade MT Abraham (M.T.A.), koja je otvorena u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba je jedinstvena po tome što oživljava najširu panoramu umjetničkog života ne samo u Europi nego i u Latinskoj Americi te Sjedinjenim Američkim Državama. Umjetnička djela iz galerije The Hub of Fine Arts izlagana su u eminentnim svjetskim muzejima i evo konačno i u Zagrebu.

Ova posjeta muzeju organizirana je s odgojno-obrazovnim ciljevima, gdje smo zajedno s učenicama tražili nove inspiracije za buduće projekte. Kroz izložbu smo nastojali potaknuti kreativno razmišljanje i povezati povijesne i kulturne motive s današnjim turističkim promocijama, obogaćujući tako naše znanje i perspektive za nadolazeće inicijative. Posebno su nas impresionirala dva najznačajnija djela izložbe – “Plesačica” i “Annie Bjarnie”, koja su nam pružila dubok uvid u umjetničke izraze i estetske vrijednosti tog vremena.

Ovo je svakako bio jedan lijep dan s mnoštvom zanimljivih događanja, prvenstveno značajnih za naše učenike koji  nemaju često priliku sudjelovati u televizijskim emisijama uživo, razgovarati s  poznatim licima i sudjelovati u ovakvim programima kao što je ovaj o Matošu koji se dogodio u u Društvu hrvatskih književnika.

 

Izvještaj sastavili:

dr. sc. Mirko Ćurić, ravnatelj-savjetnik

Marija Katilović, dipl. ing.

Skip to content