Zidar

Zidarstvo uključuje i maštu

Zidarstvo uključuje i maštu

Zidar je osnovno graditeljsko zanimanje, a trajanje školovanja je tri godine. Zidar postavlja temelje, gradi zidove, stupove, stropove, mostove, betonira ceste, tunele i slično. Također postavlja hidroizolaciju, kanalizaciju, otvore za vrata i prozore te obavlja druge zidarske poslove. Posao uključuje zidanje – slaganje opeka, kamenih blokova ili blokova od nekog drugog materijala, te njihovo spajanje žbukom različite kakvoće i sastava.

 Zidar obavlja i druge poslove: postavlja hidroizolaciju, okvire za prozore i vrata i slično. Može raditi na visokogradnji, niskogradnji ili hidrogradnji. Najčešće radi na gradilištu ili u pogonima za proizvodnju građevinskih proizvoda i montažnih elemenata. Često radi na otvorenim građevinama, na skelama i ljestvama, na velikim visinama i u dubokim građevinskim jamama. Za obavljanje navedenih poslova važna je tjelesna snaga i izdržljivost, psihomotorna spretnost i uredno opće zdravstveno stanje. Treba imati uredan vid, sluh i osjećaj ravnoteže.

Zidar može osnovati i voditi vlastiti obrt. Deficitarno je zanimanje – zidari se lako zapošljavaju i postoji mogućnost dobivanja stipendije.

DSC01223

Naši zidari svake godine sudjeluju na državnim natjecanjima, na kojima ostvaruju zapažene rezultate

DSC02338

Skip to content