Aesculus hippocastanum (divlji kesten)

divlji_kesten-2

Latinski naziv: Aesculus hippocastanum

Listopadno stablo

Rasprostranjenost: Potječe iz Indije i unutrašnjosti Azije odakle se proširio po čitavoj Europi.

Izgled: Drvo je visoko do 20 m. Ima velike prstaste listove koje se sastoje većinom od 7 listića klinastog oblika zajedno sastavljenih. Veliki grozdasti cvjetovi stoje u uspravnom položaju i čunjastog su oblika. Cvjetovi su bijeli ili crveni, sa žutim ili crvenim mrljama. cvate u svibnju, a plodovi sazrijevaju u rujnu i listopadu.

Ekološki  zahtjevi: Raste vrlo brzo. Nema nikakvih zahtjeva, uspijeva u svakoj zemlji, a dostigne starost i preko 200 godina.

Ljekovitost:   Ekstrakt sjemena divljeg kestena, odnosno njegov glavni sastojak escin, jača tonus venskih krvnih stijenki, smanjuje njihovu propustljivost i nagomilavanje tekućine u tkivima (otečenost), djeluje protuupalno i ubrzava krvotok, što sprečava zastoj u venama. Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava kod liječenja hripavca, bronhitisa, astme i sličnih tegoba s dišnim organima. Fluorescirajući glikozid eskulin, koji se uglavnom nalazi u kori, ima svojstvo upijanja ultraljubičastih sunčevih zraka pa se upotrebljava za pripremu masti protiv opeklina od sunca.

Skip to content