Povijest škole

Srednja strukovna škola Antuna Horvata (u daljnjem tekstu Škola) najstarija je svjetovna srednjoškolska ustanova u gradu Đakovu. Prvi je puta započela sa radom 23. siječnja 1887. godine kao Šegrtska škola. Popis tadašnjih šegrtskih zanimanja je bio vrlo velik, čak njih tridesetak, od kojih su neka – abadžija, bačvar, kolar, kovač, krznar, čarapar, lončar, opančar, sedlar, užar, puškar – danas dijelom zaboravljena ili nestala, a neka su se i do danas održala u školskim programima. Broj polaznika tadašnje Šegrtske škole rastao je iz godine u godinu, a nastava je održavana svim danima, uključujući nedjelju. Prvi javni nastup Škola je imala 18. kolovoza 1889. godine na “Gospodarsko-šumarskoj i Gospodarsko-obrtnoj izložbi” u Osijeku, kada je za uspjele radove svojih učenika “odlikovana srebrnom kolajnom”.

15. svibnja 1922. godine Škola mijenja naziv i postaje Zanatsko-trgovačka škola. Nova promjena naziva dogodila se 28. srpnja 1947. godine, kada dobija naziv Škola učenika u privredi. Ona je uspješno djelovala sve do 1967. godine. Godine 1953. prestaje sa samostalnim radom i nastavlja ga zajedno s Ekonomskom školom i Gimnazijom u srednjoškolskom centru, odnosno u Centru za usmjereno obrazovanje “Braća Ribar”, u prostoru u kojemu se i danas nalazi. 19. srpnja 1991. godine navedeni se Centar razdvaja na tri škole: Gimnaziju, Srednju strukovnu školu i Obrtničku školu. Nastavničko vijeće Obrtničke škole ustrojeno je 4. rujna 1991. godine, a na prijedlog đakovačkog Udruženja obrtnika 5. ožujka 1992. godine Škola dobiva ime po dugogodišnjem predavaču i ravnatelju Škole učenika u privredi – Antunu Horvatu. Posljednja promjena imena dogodila se 2012. godine, kada je tadašnje ime “Obrtnička škola Antuna Horvata” promijenjeno u “Strukovna škola Antuna Horvata”, kako bi se imenom pokrilo nekoliko četverogodišnjih tehničkih zanimanja iz područja strojarstva, elektrotehnike i poljoprivrede.

Zbog agresije na Republiku Hrvatsku svoj samostalni rad Škola ne započinje u jesen 1991. godine, već tek u siječnju 1992. godine. Privremeno se nastava organizira u montažnim, dvorišnim objektima Osnovne škole “Vladimir Nazor”, ali iako u skučenom prostoru, nesebičnim radom svih zaposlenih, Škola se uspješno razvija i postiže zapažene rezultate. Prva primjenjuje bavarski sustav dvojnoga obrazovanja u obrtništvu, ostvaruje izvrsnu suradnju s Udruženjem đakovačkih obrtnika i svim svojim učenicima osigurava praktični dio naukovanja tijekom cijeloga trogodišnjeg naukovanja u licenciranim majstorskim radionicama.

Na 41. sajmu obrtništva 29. travnja 1999. godine Ministarstvo gospodarstva je dodijelilo Školi Diplomu “Šegrt Hlapić” kao najboljoj školi izvođaču “dvojnog sustava” obrazovanja za rad u obrtničkim zanimanjima. Istu je nagradu Škola ponovno dobila i 2012. godine. Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo 17. prosinca 2002. godine Školi je dodijelilo Diplomu kao najboljoj strukovnoj školi u 2002. godini.

Obrtnička škola Antuna Horvata jedna je od rijetkih škola uopće u Republici Hrvatskoj koja ima svoju himnu, a autor glazbe i teksta je njezin dugogodišnji zaposlenik dipl. ing. Ivan Balen.

HIMNA OBRTNIČKE ŠKOLE:

Pamet, srce i snaga mišića
simbolom su obrtničke škole.
Mladost, ljubav, ljepota, poštenje,
vrijednosti su koje mladi vole.
Snagom uma, znojem lica,
žuljevitih ruku
radeć’ uče i ponos su
svom hrvatskom puku!

U povodu 110. godišnjice (1887.-1997.) Škola je izdala Spomenicu kao prigodnu publikaciju na ukupno 140 stranica. Svoju odgojno-obrazovnu funkciju danas Škola obavlja u 2 zgrade (Vij. kardinala A. Stepinca 11, te u Nastavno-sportskoj dvorani Đakovo), ima 28 učionica na ukupno 4.573 m2 u zatvorenom prostoru. Školsko igralište i sportsku dvoranu koristi i dijeli zajedno s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša i Ekonomskom školom Braće Radića.

U svibnju 2003. godine Škola je uključena u međunarodni program Eko-škola, a svečanost proglašenja s podizanjem Zelene zastave Škola je organizirala 24. lipnja 2004. godine. Učenici Škole sudjeluju na brojnim natjecanjima, smotrama i drugim susretima na međuopćinskoj, županijskoj i državnoj razini i postižu zapažene rezultate.

Škola redovito sudjeluje na prigodnim sajmovima i smotrama u cijeloj Hrvatskoj, a vrlo smo aktivni i u različitim međunarodnim projektima.

Skip to content