Elektroinstalater

Elektroinstalater postavlja električne uređaje, popravlja i postavlja električne instalacije za potrebe industrije i domaćinstava. Elektroinstalateri održavaju postavljene uređaje i otklanjaju moguće kvarove. Rade na obilježavanju instalacija, postavljanju cijevi i vodova, ugradnji razvodnih ormara, priključnih elemenata, električnih uređaja i elektroopreme. Rade u otvorenim i zatvorenim prostorima, često pod nepovoljnim vremenskim uvjetima.

IMG_20140130_120346Potrebni su mirnoća i staloženost u radu, sposobnost održavanja ravnoteže, sposobnost rada na visinama. Poželjno je da su dobrog zdravlja, prosječne tjelesne snage i natprosječne tjelesne izdržljivosti. Neophodno je razlikovanje boja. Trebaju imati dobar vid na blizinu i daljinu. Stručni dio obrazovanja za zanimanje elektroinstalatera obuhvaća predmete kao što su: osnove elektrotehnike, mjerenja u elektrotehnici, električne instalacije, elektroničke komponente, električne mreže i električni strojevi.

Znanje teorijskih predmeta služi kao osnova za razumijevanje i praćenje praktične nastave. Elektroinstalateri mogu nakon tri godine rada polagati majstorski ispit koji im omogućava otvaranje vlastitog obrta.

IMG_20140130_121034

Skip to content