Pekar

Školovanje za zanimanje pekar traje tri godine. Sastoji se od općeobrazovnog i strukovnog dijela u kojem učenik  upoznaje temeljna znanja i stječe praktične vještine iz pekarstva.

Cilj zanimanja
Odgoj i obrazovanje učenika za obrtničku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Učenik bi nakon trogodišnjeg obrazovanja trebao biti osposobljen za samostalno obavljanje radnih postupaka, ovladati znanjima i vještinama vezanim za zanimanje pekara. Trebao bi razviti komunikacijske sposobnosti i higijenske radne navike.

pekar-1Zadaci
Učenika osposobiti za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu:
1. Izrada tijesta za različite vrste kruha i peciva (prijem i skladištenje sirovina, priprema sirovina, doziranje, zamjes tijesta, zrenje tijesta u masi i dr.).
2. Obrada tijesta i tjestenih komada (dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuodmaranje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva, završna fermentacija).
3. Pečenje tjestenih komada ( priprema tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA4. Hlađenje i skladištenje gotovih proizvoda.
5. Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji.
6. Izrada različitih tijesta i krema za kolače (kvasna tijesta, lisnata, kvasno-lisnata, prhka, biskvitna, vučena i dr.)
7. Obučiti raditi na računalu i upoznati s mogućnostima primjene u pekarstvu.
8. Naučiti izračunati utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda.
9.  Upoznati s izvorima opasnosti, mjerama zaštite na radu i zaštiti okoliša.

Praktična nastava
Praktična nastava realizira se u obrtničkim radionicama i u školskom pekarskom praktikumu, gdje učenici na praktičnoj nastavi izrađuju različite pekarske proizvode i tako stječu potrebna znanja i vještine potrebne za tržište rada.

pekar-3

Posebnosti zanimanja
Poslovi se obavljaju u pogonima danju, ali većim dijelom noću. Zrak u pogonu je topal i vlažan, a podovi znaju biti klizavi te postoji opasnosti od mehaničkih i toplinskih ozljeda, stoga je potrebna dobra koordinacija rada s vizualnim opažanjima. Poslovi se obavljaju isključivo stojeći, te je potrebna dobra tjelesna izdržljivost, spretnost ruku, dobar vid, izražena osjetila mirisa i okusa, dobro podnošenje noćnog rada, spremnost na suradnju i odgovornost prema radu.

Izradbom i obranom završnog rada  stječe se srednja stručna sprema zanimanja pekar. Nakon završenog trogodišnjeg školovanja i nakon dvije godine radnog iskustva u zanimanju učenik može polagati majstorski ispit i tada stječe zvanje majstor-pekar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skip to content