Hibiscus syriacus L. (grmoliki sljez, hibiskus)

Latinski naziv: Hibiscus syriacus L.

Listopadni grm iz porodice Malvaceae

Rasprostranjenost: Porijeklom je iz istočne Azije, a u Europi je prisutan od 16. stoljeća. Danas se uzgaja širom svijeta i još uvijek se stvaraju mnogi novi hibridi.

Izgled: Vrtni hibiskus je dugocvatući listopadni grm ili manje stablo koje naraste 2 do 3 m u visinu i oko 2 m u širinu. Listovi su sjajni, tamnozelene boje, veličine do 10 cm, trokraki, nazubljenih rubova i naizmjenično raspoređeni na stabljikama. Prolista tek polovicom svibnja, a cvate gotovo cijelo ljeto. Cvjetovi su jestivi, u prosjeku oko 6 cm široki, te mogu biti jednostruki ili dvostruki.  Dolaze u raznim bojama, a pojedinačni cvjetovi su kratkotrajni – traju samo jedan dan. Međutim, na novoizraslim izbojima stvaraju se brojni pupovi koji osiguravaju bujnu cvatnju kroz ljetne mjesece.

Ekološki zahtjevi: Vrtni hibiskus je vrlo snažan i izdržljiv grm koji će rasti u raznim tipovima tla, no preferira duboka, plodna i dobro drenirana tla, te posve osunčana mjesta. Dobro podnosi i gradska zagađenja, ali će manjak kalija u zemlji rezultirati slabijom cvatnjom. Orezivanjen u proljeće potiče se bujnija cvatnja.

Ljekovitost: U Egiptu je hibiskus već stoljećima poznat kao biljka koja liječi mnoge bolesti zbog visokog postotka vitamina i organske kiseline. Čaj od hibiskusa sadrži između 7,5 i 9,5% željeza te 13 aminokiselina. Zbog velike prisutnosti flavonoida čaj pomaže u detoksikaciji organizma, ubrzavanju metabolizma, snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju rada štitnjače, zaštiti jetre od otrova te u podizanju imuniteta zbog vitamina C.

hibiskus2

Skip to content