Đakovo

Susret se održao od 5. do 8. prosinca 2013. godine. Svi smo imali pune ruke posla kako bi naše prijatelje iz Rumunjske i Makedonije što bolje ugostili. Susret je počeo u četvrtak 5. prosinca kada smo u večernjim satima dočekali naše goste i počastili ih u pekarskom praktikumu. Smjestili smo učenike kod naših učenika domaćina, a profesori su odsjeli u hotelu „Laguna“ i kod nekih naših profesora. Petak je započeo susretom u gradskoj vijećnici gdje nas je dočekao dogradonačelnik grada Đakova, prof. Mirko Ćurić. Pozdravio je goste u ime gradonačelnika, upoznao ih s kratkom poviješću grada i poželio im ugodan boravak u srcu Slavonije.

aces

Zatim smo se uputili prema našoj školi gdje smo sudjelovali u prvoj radionici koju je vodila prof. Iva Grubišić i kada smo žustro raspravljali u parlaonici, a za to su vrijeme profesori imali priliku upoznati našu školu kroz koju ih je proveo naš ravnatelj. Profesorica Maja Breulj je nazočnima predstavila projekt „Marijini obroci“. Predstavili smo rezultate učeničke radionice i zaputili se na ručak. Popodne je bilo rezervirano za kreativnu radionicu koju je osmislila prof. Ivanka Smajo, u sklopu koje smo izrađivali mnoštvo različitih tradicionalnih Božićnih ukrasa. Svi smo imali priliku okušati se u kreativnom izražavanju, što je bilo zaista zanimljivo.

Kreativna radionica

Kreativna radionica

Nakon radionice snimali smo dramu u kojoj je sudjelovalo po dvoje učenika iz svih triju partnerskih škola. Naši glumci su bili: Maja Rakušić u ulozi majke i Vedrana Kurtz u ulozi kćerke. Bio je to naporan rad uz stručno vodstvo našeg profesora fotografije Zlatka Mesića i naravno, njegove desne ruke, našeg Šuše! U subotu ujutro smo se našli u samostanu sestara Sv. Križa gdje smo radili s djecom i mladima sa poteškoćama u razvoju. Ova radionica je bila posebno upečatljiva. Vidjeli smo kako svoje vrijeme provode naši vršnjaci koji su često odbačeni zbog svojih bolesti i poremećaja. Radionicu su osmislile s. Rastislava i s. Marija Klara. Za vrijeme radionice profesori su imali priliku provozati se gradom u kočiji sa našim Đakovačkim lipicancima.

Sudionici ACES-a

Sudionici ACES-a

Nakon radionice razgledali smo grad i pripremali se za radio emisiju Radija Đakova „Veliki odmor“. Naši gosti imali su prilike uživo sudjelovati u ovoj redovitoj emisiji koju uređuju i vode učenici naših srednjih škola. Uzbudljivu emisiju vodila je urednica emisije, naša učenica, Silvija Pejić i prof. Dario Kustura. Na kraju napornog dana zabavili smo se na svečanoj večeri u restoranu „Laguna“ gdje su nas zabavljali naši sadašnji i bivši školski tamburaši, tamburaški sastav Slavonski vez, a sudjelovale su i naše prekrasne manekenke u haljinama urešenim zlatovezom. U nedjelju ujutro smo tužna srca otpratili naše goste do sljedećeg susreta u Makedoniji, u Prilepu!

Radujemo se ovom susretu koji će biti posljednji planirani susret u ovom projektu.

Skip to content