PJESMA LEDA I VATRE (George R. R. Martin)

Pjesma leda i vatre je naziv za seriju fantastičnih romana američkog pisca Georgea R. R. Martina. U knjizi se opisuje izmišljeno mjesto Westeros (u nas prevedeno kao Zapadne zemlje), a knjiga prati sudbinu više likova kroz čije dogodovštine se upoznajemo s radnjom. Vrijeme u koje se zbiva radnja može se opisati kao europski Srednji vijek. Knjiga je poznata kao iznimno složena i duga, s mnoštvom likova koji su detaljno opisani te po neočekivanim obratima u radnji. Knjiga opisuje feudalni i patrijarhalni sustav s elementima fantastike.

Serija snimljena po romanima ruši rekorde gledanosti

Serija snimljena po romanima ruši rekorde gledanosti (foto: HBO/The Rhode Island Bankruptcy Blog)

Većina radnje se zbiva u spomenutom Westerosu, koji je podijeljen na Sedam kraljevina. Brojka sedam ima i simbolično značenje, jer većina stanovnika Kraljevstva (osim Sjevera) štuje vjeru Sedmorice. Sedam kraljevina je tisućama godina bilo samostalno, sve dok se prije otprilike 300 godina nije pojavio Aegon I. Targaryen Osvajač, sa svojim sestrama Rhaenys i Visenyiom. Uz pomoć zmajeva brzo je porazio kraljeve Zapadnih zemalja te ih prisilio na odanost. Gotovo 300 godina Targaryeni su vladali Zapadnim zemljama sve dok zadnji targaryenski kralj, Aerys II. (poznat i pod nadimkom Ludi kralj), nije ubijen. Na prijestolje stupa Robert Baratheon i za suprugu uzima Cersei, kći moćnog i častohlepnog Tywina Lannistera.

Snimanje serije najvećim se dijelom odvija u Hrvatskoj

Snimanje serije najvećim se dijelom odvija u Hrvatskoj (foto: Slobodna Dalmacija)

U vrijeme početka radnje prvog romana kralj na Željeznom prijestolju jest spomenuti Robert Baratheon, okružen ljudima kojima ne može vjerovati, spletkarošima i lažljivcima. Njegova jedina prilika da nastavi sa bezbrižnim životom je da nagovori svog najboljeg prijatelja Eddarda Starka, kneza Oštrozimlja i guvernera Sjevera da postane novi Kraljev namjesnik.

Sve scene Kraljeva Grudobrana snimljene su u Dubrovniku

Sve scene IZ Kraljeva Grudobrana snimljene su u Dubrovniku (foto: HBO)

Do sada je izdano pet knjiga (sve su raspoložive u našoj knjižnici) od planiranih sedam. U Hrvatskoj izdavač knjiga je Algoritam. Nazivi do sada izdanih romana su:

Igra prijestolja (A Game of Thrones; 1996.)
Sraz kraljeva (A Clash of Kings; 1999.)
Oluja mačeva (A Storm of Swords; 2000.)
Gozba vrana (A Feast for Crows; 2005.)
Ples zmajeva (A Dance with Dragons; 2011.)

Daljnji planirani romani su:

Vjetrovi zime (The Winds of Winter)
San o proljeću (A Dream of Spring)

Mapa zemlje Westeros, gdje se odvija radnja ovog književnog serijala

Mapa zemlje Westeros, gdje se odvija radnja ovog književnog serijala

 

Skip to content