STUPOVI ZEMLJE (Ken Follet)

Knjiga uvlači čitatelja u svijet graditelja Toma, oko kojeg se razvija priča, zatim fratra Phillipa, začudno dobrog i poštenog svećenika, neobične odmetnice Ellen i njenog sina Jacka, visokih crkvenih dužnosnika koji ne prežu pred spletkama da bi se domogli moći i dominacije te plastično zlih likova čiji je motiv za uništavanjem čisto samoljublje.

Tom je, dakle, pošten radnik, graditelj, kojemu je san graditi katedralu. Kada bi dobio taj jedan, veliki posao, mogao bi godinama, možda čak i do kraja života uzdržavati obitelj. Ovako s obitelji putuje od mjesta do mjesta i traži poslove na manjim popravcima. Splet okolnosti dovest će ga u Kingsbrigde, mali nevažni priorat u kojem dobiva priliku ostvariti svoj san. U životu Kingsbridgea pojavljuje se i Aliena, kćer bivšeg grofa koji je nakon optužbe za izdaju kralja ostao bez title i javno je smaknut. Naviknuti za lagodan život, Aliena i njen brat Michael od velikaša postaju siromašni pučani. Sposobna Aliena baca se u poduzetničke vode, koliko je to moguće u srednjem vijeku, kupuje i preprodaje vunu i tako se uspijeva vratiti “na noge“. Sudbinu cijele palete likova Follet vješto isprepliće, svakoga od njih predstavlja do u najsitnije detalje, ali svakome ostavlja dovoljno mistike da čitatelja do kraja knjige nekoliko puta iznenadi.

Stupovi zemlje i Svijet bez kraja, kako su naslovljeni romani koji čine ovaj književni serijal, najprodavanije i najpoznatije su knjige Kena Folleta, britanskog pisca koji se već ranije proslavio špijunskim trilerima. Prevedeni su na više od 30 jezika, a prema njima je snimljena i mini-serija u osam nastavaka, koja se prikazivala i na Hrvatskoj televiziji.

U seriji glume i proslavljeni glumci kao Donald Sutherland i Ian McShane (foto: CBC)

U seriji glume i proslavljeni glumci kao Donald Sutherland i Ian McShane (foto: CBC)

Skip to content