SARIN KLJUČ (Tatiana de Rosnay)

U ljeto 1942. francuska je policija u Parizu provela masovno uhićenje Židova, koje je zatočila u krajnje neljudskim uvjetima kroz više dana na zimskom biciklističkom stadionu „“Vél d’Hiv“. Među uhićenima bilo je 2916 žena, 1129 muškaraca i 4115 djece mlađe od dvanaest godina. Nakon što su ih odveli s biciklističkog stadiona, prvo su izdvojili muškarce, potom i žene, te ih odvezli u Auschwitz, gdje ih je većina i ubijena. Djeca – odvojena od roditelja – ostala su oko mjesec dana u logorima Beaune-la-Rolande i Pithiviers, nakon čega su i ona otpremljena u logore, izravno u plinske komore.

S tim se događajem, dugo prešućivanim u francuskoj povijesti, 2002. godine susreće novinarka Julia Jarmond i na razini povjerenoj joj novinarskog zadatka i na osobnoj razini. Istražujući taj događaj ona otkriva da se on snažno i duboko utkao i u život obitelji njezinog supruga, a po tome i u njezin život.

Kroz potragu za Sarom Starzynski, koja je kao djevojčica uspjela pobjeći iz logora, Julia Jarmond je u potrazi i za vlastitim identitetom te u preispitivanju sustava vrijednosti (i nevrijednosti) kroz koji se ljudi suočavaju s vlastitom odgovornošću, odmiču od nje, a u potrebi za samoopravdavanjem i odriču vlastite odgovornosti.

Skip to content