Grah sa slaninom i kobasicom

Grah je najpopularnija superhrana na svijetu – i to s dobrim razlogom. Pun je snažne kombinacije proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi, ili da se bore protiv postojećih bolesti. U Evropu je stigao u 16. stoljeću zajedno s kukuruzom i krumpirom iz Amerike.

Grah je povrće iz grupe mahunarki i dostupan je tijekom cijele godine. Najukusniji je u hladnim zimskim mjesecima kao varivo u kombinaciji s domaćom slaninom i kobasicom. Učenici mesari iz 2M/P/Sl razreda predlažu sljedeći recept:

Grah sa slaninom i kobasicom
(recept za 4 do 5 osoba):

Namirnice:

Martin i Bruno dodaju sastojke u lonac

Martin i Bruno dodaju sastojke u lonac

0,5 kg smeđeg graha
50 g dimljene slanine
5 kom kobasice (lovačke)
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve i peršin
1 lovorov list
sol, papar, crvena paprika i peršinov list

Priprema:
U posebnu posudu stavite grah u vodu i kuhajte oko 1,5 sat. U drugu posudu narežite luk i slaninu te pržite nekoliko minuta uz neprestano miješanje, dodajte mrkvu i peršin prethodno narezane na kolute. Sve podlijte s malo vode i pustite da počne kuhati, zatim dodajte procijeđeni grah i kuhajte sat vremena.

Na samom kraju kuhanja dodajte izrezanu kobasicu i začinite s navedenim začinima. Varivo će biti još ukusnije ako dodate malo ljute paprike. Ugustiti možete zaprškom ili razmućenim brašnom u vodi. Ukupno kuhanje graha traje najmanje 2,5 sata, a servirajte ga s domaćim kruhom i kiselim krastavcima.

Skip to content