Pita s jabukama

Jabuka  je među najrasprostranjenijim vrstama voća, osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti. Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni hranjivi sastojci prisutni su barem u minimalnim količinama. Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

Agroturistički tehničari predlažu da se sve jabuke iskoriste, čak i one koje nisu baš pravilnog oblika i boje. Naribajte ih i napravite slastan kolač!

Prhko tijesto:pita-s-jabukama
400 g brašna
200 g svinjske masti
200 g šećera
2 jaja
pola praška za pecivo
žlica kiselog vrhnja

Nadjev:
1 kg naribanih jabuka
200 g šećera
cimet

Priprema:
Brašno i masnoću umijesite uz dodatak šećera, jaja i pola praška za pecivo. Zbog lakšeg povezivanja sastojaka dodajte 1 žlicu kiselog vrhnja. Dobiveno tijesto je najbolje ostaviti u hladnjak, a za to vrijeme pripremite nadjev. Naribane jabuke stavite u posudu i uz dodatak šećera pirjati na štednjaku uz neprestano miješanje nekoliko minuta. Na kraju pirjanja jabukama dodati cimet zbog mirisa.

Tijesto podijeliti na dva dijela, rastanjiti i  staviti u željeni lim. Pirjane jabuke staviti na donji dio, a drugi dio tijesta naribati ili izrezati kako ukrasne trake. Agroturistički tehničari predlažu pitu peći u kalupu za voćnu tortu.

Skip to content