Cikla kao zimnica

Cikla je korjenasto povrće poznato više od dvije tisuće godina. Korijen cikle bogat je crvenom boje koja potječe od skupine crvenog pigmenta zvanog betacijanin. Prije stotinjak godina, sokom cikle bojali su glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke.

Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, gripe u početnom stadiju te za reguliranje niskog krvnog tlaka, a povoljno utječe na živce i rad mozga.

Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči. Možemo ju piti kao sok, ali i jesti kao ukusnu salatu. Učenici kuhari predlažu ovaj recept za spremanje cikle u zimnicu:

Korijen cikle

Korijen cikle

Namirnice:
5 kg cikle
1 l octa
3 l vode
15 žlica šećera
5 žlica soli

Priprema:
Ciklu dobro oprite i stavite kuhati najmanje jedan sat, dok ne omekša. Tvrdoću možete provjeriti drvenim štapićem za ražnjiće. Nakon hlađenja, ciklu ogulite i izrežite na ploške debljine 1 do 2 mm.

U posebnu veću posudu stavite namirnice za nadjev, prokuhajte i dodajte izrezanu ciklu. Sve zajedno kuhajte još nekoliko minuta. Sve mora još jednom prokuhati. Tako vruću ciklu s nadjevom složite u staklenke, zatvorite i ostavite u toplom jedan dan. Salata od cikle sada je spremna za borbu protiv gripe koja nam stiže.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Skip to content