Čaj od šipka

Divlja ruža je razgranat grm do tri metra visine, sa bodljama koje ostaju u sjećanju svakom beraču. Na granama u proljeće cvjetaju lijepi ružičasti cvjetovi, a u jesen crveni mesnati plodovi poznati kao šipak. Od plodova divlje ruže, kuha se pekmez ili se plodovi suše za ukusni čaj. Sušiti se mogu usitnjeni plodovi u mini-sušilici ili u pećnici na temperaturi do 50°C oko 5 sati.

Šipak je bogat vitaminom C, koji se zadržava u plodovima šipka koji su čak i u prerađenom obliku. Također, šipak sadrži i određenu količinu B1, B2 i E vitamina, saharozu, organske kiseline, pektin i vanilin koji daje ugodnu aromu.

Čaj od šipka

Čaj od šipka

Namirnice:

  • 1 litra vode,
  • 2 žlice suhog šipka
  • 1 žlica meda i šećera po ukusu
  • nekoliko kapi limuna

Priprema:
U kipuću vodu stavite osušeni šipak i poklopljeno ostavite stajati 15 minuta. Procijedite i zasladite. Prije pijenja nakapajte nekoliko kapi limunovog soka. Čaj pomaže kod upale bubrega ili brani naš organizam od zimskih viroza. Od litre kuhanog čaja možete dobiti oko pet šalica ukusnog napitka.

Čaj od šipka trebamo piti zato što je puno ukusniji i zdraviji od mnogih gaziranih pića. Zar ne? Uz to možemo napomenuti i to da su učenici agroturistički tehničari šipak brali i čistili, mesari usitnili i osušili, kuhari skuhali čaj, a pili svi zajedno na satima praktične nastave.

Skip to content