Svinjska jetra (džigerice)

Svinjska jetra ili u Slavoniji poznata kao „crna džigerica“ predstavlja najviše iskorištavanu iznutricu u prehrani ljudi. Poznajemo ju kao jetrenu paštetu ali i kao poznatu deliciju na svakoj slavonskoj svinjokolji – prženu džigericu.

Jetra je dobar izvor željeza, fosfora, vitamina B12 i vitamina A. U kombinaciji s bijelim lukom, vrlo je zdrava namirnica. Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni tlak i masnoće u krvi.

Jak miris bijelog luka nakon konzumiranja u izdahu je neprijatan. Nemojte zbog toga preskakati konzumiranje. Stoga, probajmo pripremiti ovaj narodni lijek – džigerice s bijelim lukom. Učenici mesari će vam pokazati kako biti kreativan u borbi za zdravlje.

Namirnice:

  • 1 kg crne džigerice – svinjska jetra
  • 4 češnja češnjaka izrezan na kockice
  • 0,5  l mlijeka
  • 0,5  kg brašna
  • žlica soli
  • ulje za prženje

Priprema:
Jetru izrežite na odreske veličine dlana i debljine 2 do 3 mm te ih tako izrezane stavite u mlijeko neka stoje oko pola sata. Mlijeko će neutralizirati gorčinu, neugodan okus i miris. U malo dublju tavu stavite ulje za prženje. Pojedinačno vadite iz mlijeka odreske jetre, uvaljajte u brašno i pažljivo stavljajte na vruće ulje.

Pržite odreske jetre s jedne i druge strane pa ih tako pržene izvadite u posebnu posudu i posolite. Zbog boljeg okusa i prepoznatljivog mirisa na kraju stavite izrezan češnjak. Poslužite s pogačom ili kruhom.

Neugodan miris bijeloga luka iz usta možete neutralizirati čašom mlijeka ili jabukom.

Skip to content