Žganci s čvarcima

Čvarci su naizgled otpad koji zaostaje nakon topljenja masti. Izrezano se masno tkivo topi  u kazanima uz neprestano miješanje na ujednačenoj vatri oko 2 sata i ako se četvrt sata prije kraja dolije malo mlijeka zbog rumene boje, tada nastaje prava simfonija boje, mirisa i okusa – čvarci. Sve to znaju učenici mesari sa slavonske svinjokolje ili sa sati praktične nastave u školi.

Čvarci nisu naravno, hrvatski izum već ih možemo pronaći i u drugim germanskim i slavenskim zemljama, gdje je svinja kao domaća stoka važna uzgojna sirovina. No, kod nas su kroz kult kolinja čvarci zauzeli važno mjesto. I ako u današnje vrijeme zbog zdrave prehrane i urote protiv svinjske (nezdrave?) masti ne želimo ni pričati o čvarcima koji mogu biti naš brend u svijetu.

Ako kažemo da 100 g čvaraka ima 160 kcal ili 670 kJ, tada nam to možda ništa ne znači. Ali ako energetsku vrijednost čvarka usporedimo sa 100 g slanine, tada je to već nešto drugo jer 100 g slanine ima 700 kcal ili 29331 kJ. Čvarci su zanimljivi ako ih posebnih presama iscjedimo i od njih napravimo čips.

Osim ukusnih čvaraka, mesari predlaži i jednostavni recept slavonskog doručka!

Cijeđenje čvaraka

Cijeđenje čvaraka

Žganci s čvarcima

Namirnice (za četiri osobe):
2 šalice od bijele kave kukuruzne krupice (palenta)
6 šalica od bijele kave vode
1 mala žlica soli
1 žlica ulja
1 šalica od bijele kave čvaraka
pola glavice luka
1 mala žlica paprike
prstohvat papra

Priprema:
U vodu stavite ulje i sol te pustite da voda počne kuhati. Uz lagano miješanje ukuhajte kukuruznu krupicu u vodu i još nekoliko minuta kuhajte pazeći da vam žganci ne prsnu u lice.

U tavi na vrlo malo masnoće ispržite pola glavice luka isječenog na kockice i dodajte nakon nekoliko minuta čvarke. Sve zajedno pržite lagano uz miješanje nekoliko minuta.

Na kraju prženi luk i čvarke prelijte preko skuhanih žganaca. Servirano na tanjuru pospite crvenom paprikom, paprom i vrhnjem. Dobar tek!

Skip to content