U siječnju počinju javni natječaji za milijardu kuna vrijedan projekt e-škole

Children play with Microsoft's "Schlaumaeuse" education software on tablet computer during its presentation in Berlin

U siječnju iduće godine država planira raspisati prve javne natječaje za nabavku hardvera, softvera, sadržaja i IT usluga za milijardu kuna vrijedan EU projekt informatizacije školstva.

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, koji je nositelj projekta, izjavio je u petak na konferenciji eSkills for Jobs u Zagrebu da su u prvoj fazi koja će trajati dvije godine idu u informatizaciju 10 posto škola u Hrvatskoj.

Stanić kaže da je u proračunu za iduću godinu Vlada rezervirala 20 milijuna kuna. Uz to, zahvaljujući nedavno potpisanom Partnerskom sporazumu s Europskom komisijom, Hrvatska će iz strukturnih fondova odmah dobiti 13,5 milijuna eura, odnosno nešto više od sto milijuna kuna.

“Ukupan iznos koji se očekuje u dvije godine da će biti uložen je 40 milijuna eura, odnosno 306 milijuna kuna, i njime želimo deset posto škola pretvoriti u e-škole”, kaže Stanić.

U prosincu će biti natječaji za odabir škola, a nakon toga u siječnju počinju javni natječaji za nabavku opreme i usluga kako bi te škole pretvorili u e-škole”, nastavlja.

Dodaje da će zatim u 2017. godini započeti druga faza projekta vrijedna 690 milijuna kuna, odnosno 90 milijuna eura. U toj je fazi, koja će trajati do 2020. godine, cilj sve škole u Hrvatskoj pretvoriti u e-škole.

U okviru projekta škole će informatizirati svoje poslovanje od nabave do vođenja dnevnika ocjenjivanja. Nadalje, škole će se spojiti na brzi Internet i dobiti žičane i bežične mreže, te pametne učionice. No, Stanić kao ključni ističe niz inovacija u proces podučavanja u školama od digitalnih nastavnih sadržaja, metoda i alata.

poslovni.hr

Skip to content