Limunada

Limunada

Iako je otkriven tridesetih godina prošlog stoljeća, vitamin C ili askorbinska kiselina, do danas ne prestaje zaokupljati ni znanstvenike pa ni domaćice. Za njega možemo reći da je najpopularniji vitamin kojeg možemo naći u lijekovima, napitcima, namirnicama, u kozmetičkim preparatima, pa čak i u žvakaćim gumama… Zanimljivo je da ga ima mnogo u limunu, voću koje nam je sada na dohvat ruke.

??????????????????????Još su naše bake poznavale ljekovito djelovanje limuna, a znanstvenici su nam to objasniti. Dokazano je da vitamin C iz limuna sudjeluje u više od 300 bioloških procesa u organizmu. Kad se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišten kao lijek. Prije svega, smatralo ga se učinkovitim sredstvom protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana.

Kod redovitog konzumiranja limuna, može se primijetiti da je vrlo uspješan u sprječavanju mnogih bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, a uz to povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Osim mnogih zdravstvenih prednosti konzumiranja limuna, možemo naglasiti i to da je vrlo ukusan i osvježavajući napitak s limunom poznat kao limunada. Agroturistički tehničari su na vrlo jednostavan način napravili limunadu. Probajte i vi!

Namirnice:
3 limuna2 do 3 l vode
250g šećera ili meda po ukusu
1 žlica limunove kiseline

Priprema:
Limun dobro operite i izrežite na manje kockice s korom. Tako izrezanog, ubacite u posudu multipraktika i usitnite u decilitru vode. U posebnu posudu dodajte 1 litru vode, šećer i limunovu kiseline te ostavite u hladnjaku jedan dan uz povremeno miješanje. Dobivenu limunadu procijedite i dodajte još 1 do 2 litre vode.

Prijedlog:
Jedan limun zamijenite s narančom i sigurno ćete se iznenaditi.

 

Skip to content