Čobanac

Čobanac je jelo koje se nekada  pripremalo na ognjištu u prirodi. Moguće je da je i ime dobio po čobanima (pastiri ili čordaši) koji su čuvali stoku na pašnjaku. Krčkao se  na otvorenom uz širenje opojnog mirisa. Ovisno od regije, recepti se malo razlikuju, ali svima je osnovni recept isti: puno luka, meso narezano na kockice, uz začine koji daju ljutinu i dugo krčkanje. Kod kuhanja čobanca koristi se svinjetina, junetina, ovčetina uz dodatak malo divljači. To može biti srnetina ili divlja svinja.

Katkad se nabolje kuharske delicije kriju vrlo blizu nas. Takav je slučaj i s čobancom – oduvijek je tu kao dio naše kulinarske tradicije, ali čini se da mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti. Mi, mesari iz 2. M/P/Sl razreda,  odlučili smo to promijeniti i nudimo vam našu recepturu ovog ukusnog jela.

Priprema i sastojci

Po osobi treba uzeti 20 dkg mesa, a omjer neka bude luk : meso = 1 : 3. Uzeti svinjetinu, junetinu i divlju svinju. Sve izrezati na kockice otprilike 2 x 2 cm, a crveni luk homogenizirati. Nemojte zaboraviti uzeti koju svinjsku nogicu zbog gustoće. U posudu za kuhanje čobanca prvo staviti homogenizirani luk i pirjati. Nakon nekoliko minuta dodati svinjske nogice i nastaviti pirjati. Dodati meso divlje svinje i nastaviti pirjati dok meso ne pusti vodu, doliti vode i nastaviti pirjati. Zatim dodati junetinu i opet nastaviti pirjati oko pola sata. Po potrebi dolijevati toplu vodu da meso bude stalno pokriveno. Na kraju dodati svinjetinu i opet pirjati pola sata.

Na pola pirjanja dodati  sok od rajčice, feferone, crvenu papriku, papar u zrnu, sol i lovorov list. Malo posoliti. Na kraju dodati vino i otklopljeno kratko prokuhati da vino ispari.

Nemojte zaboraviti da smo čobanac pirjali nekoliko sati i nekoliko puta ga probali.

Skip to content