Pita od krumpira

Bosanska kuhinja svakako je najpoznatija po svojim pitama pa često kažemo da pripremamo bosansku pitu, iako je pita tradicionalno jelo u mnogim zemljama Bliskog Istoka, pa čak i u nekim mediteranskim zemljama. Kada kažemo bosanska pita, tada mislimo na vučeno tijesto.

Osnovne namirnice za vučeno tijesto su brašno, sol, voda i vrlo malo ulja. U Slavoniji se od takvog tijesta pravi študla ili savijača i to u slatko. Agroturistički tehničari su napravili vrlo ukusnu krumpirušu. Posebni ugođaj serviranja bosanske pite je ako se ona peče u okruglom limu (tepsiji). Pokušajte i vi!

Namirnice za tijesto:

1 kg brašna (bijelo glatko)

4 dl mlake vode

pola žlice soli

pola dl ulja

 

 Namirnice za nadjev:

1 kg krumpira

1 glavica crvenog luka

malo ulja

začini: vegeta, sol i biber

 

Priprema:

           Zamijesite brašno i sol s toplom vodom uz dodatak malo ulja. Mora ispasti glatko tijesto koje ćete podijeliti u četiri  kuglice, potapšajte ih malo po vrhu da slegnu i premažite uljem. Tako neka odstoje dok ne pripremite nadjev, oko pola sata.

            U međuvremenu krumpir narežite na sitne kockice, te ga pomiješajte s crvenim lukom koji ste također izrezali na sitne kockice. Dodajte navedene začine i malo ulja.

            Tijesto razvucite na stolu na stolnjaku koji ste prethodno posuli s malo brašna, što tanje. Nadjev stavite sa  strane, namotamo prema sredini, presiječemo, te svaki komad namotamo ukrug u okrugli lim. Sve ponovimo s četiri kuglice tijesta. Pitu obavezno nauljiti prije stavljanja na pečenje! Peći na  220° oko 50 min.

            Pred kraj pečenja pitu zalijemo s malo slane vode.

 ???????????????????????

vučeno tijesto

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

krumpiruša

Skip to content