Rižoto sa šampinjonima

             Čovjek poznaje rižu više od 5000 godina. Pradomovina su joj Indija i Kina.  Po svojim svojstvima ubraja se u dijetalne namirnice. Hranjiva je i lako probavljiva. Škrob riže već se u ustima pomoću sline pretvara u šećer, a u želucu ostaje samo dva sata, u kojemu se gotovo potpuno razgrađuje. Brzo donosi energiju, dobro djeluje na crijevnu floru i nikada ne izaziva alergije.

            Postoji više od 1500 sorti riže koje se razlikuju po izgledu i sastavu. Prema obliku zrna razlikujemo rižu dugog, srednjeg i okruglog zrna. Najpoznatije jelo koje se priprema od okruglog zrna riže, koje sadrži dosta škroba, je rižoto. Još je važno napomenuti da je rižoto jelo iz grupe toplih predjela te se zbog toga poslužuje prije glavnog mesnog jela.

            Učenici 2. K razreda, zanimanja kuhari, na svom kontrolnom ispitu imali su zadatak Rižoti sa šampinjonima i ovim su receptom pokazali koliko su bili uspješni.

            Pokušajte i vi!

Namirnice (za 5 osoba):

            300 g riže

            1 l temeljca (juhe)

            100 g luka

            60 g parmezana

            0,5 dl bijeloga vina

            300 g šampinjona

            sol, bijeli papar, peršinov list

            malo ulja

 Priprema:

            Na ulju ispržite nasjeckani luk, zatim dodajte išampinjone zrezane na ploške  i miješajte nekoliko minuta. Na luk i šampinjone dodajte suhu rižu i miješajte da se riža lagano prži, također dvije do tri minute. Uz neprestano miješanje dolijte vino. Kada vino ishlapi,  dolijte temeljac i još pirjajte 15 minuta. Rižoto treba cijelo vrijeme miješati da ne zagori. Obavezno probajte i začinite solju i paprom. Na kraju dodajte peršinov list, a parmezan umiješajte u rižoto prije posluživanja.

            Samo serviranje može biti zanimljivo ako upotrijebiti kalup za puding.

            Dobar tek!

Rezanje šampinjona

Rižoto na štednjaku

Rižoto je spreman

Rižoto

Skip to content