Salata s bučinim uljem

           Bučino ulje kulinarski je specijalitet dobiven od sjemena buče (bundeve, tikve). Ulje je tamnozelene do crne boje i uglavnom se dobiva laganim zagrijavanjem i prešanjem sjemenki koštica posebne vrste bundeva. Zbog njegove boje naziva ga se i crno ulje. Bučino ulje sadrži bjelančevine, minerale kao što su kalcij i fosfor, nezasićene masne kiseline i vitamine A, E i K.

            Njegova  ljekovita svojstava vrlo su značajna i prepoznatljiva: pozitivno djelovanje na prostatu kod muškaraca, pozitivno utječe na vid, poboljšava imunitet, a pomaže i kod učenja jer povećava koncentraciju.

             Mesari 2. M/P/Sl razreda na satu Osnove prirodnih znanosti, pronašli su  mjesto bučinom ulju u piramidi zdrave prehrane zajedno s ostalim uljima i masnoćama životinjskog podrijetla.

             Zajedno s vrlo ukusnom salatom od zelenog povrća, degustirali su bučino ulje i s kruhom od mekinja. Probajte i vi!

Salata od zelenog povrća

            Namirnice: zelena salata, rotkvica, listovi mladog luka, list mladog kupusa, nekoliko listova špinata,  malo soli, ocat i bučino ulje

      Priprema: povrće izrežemo na željene oblike (trakice) i začinimo. Serviramo kao salatu uz mesno jelo ili kao međuobrok u poslijepodnevnim satima.

Degustacija bučinog ulja

Bučino ulje u salati Mesari iz 2. M/P/SL razreda

Skip to content