Ciabatta – kruh za sendvič

Ciabatta, najjednostavnije je reći da je vrsta talijanskog plosnatog bijelog kruha s velikim rupama koji se priprema uz dodatak maslinovog ulja. Prvi je put proizvedena 1982. godine u malom mjestu pokraj Venecije kako bi se smanjila popularnost francuskog peciva u Italiji. Novije varijacije prvom receptu, kao integralno brašno, daju novi proizvod koji se može još više razvijati i, naravno, poduzetnički osmisliti. Integralna ciabatta poznataje  kao ciabatta integrale.

Zašto ne bsmo i mi osmislili svoju ciabattu s nekim našim slavonskim štihom, pitaju se učenici pekari 2. M/P/Sl razreda? Zašto ne zamijeniti maslinovo ulje bučinim?

Cabiatta se koristi za sendviče, a znamo da su sendviči vrlo popularna hrana svoj djeci i svim učenicima.

Učenici pekari ispekli su ciabattu u pekarskom praktikumu. Probajte i vi!

Namirnice:

400 g bijelog brašna

100 g integralnog brašna

10 g soli

350 ml mlake vode

12,5 g kvasca (četvrtina kvasca)

 

Priprema:

Kvasac aktivirati u malo mlake vode dodati brašno i sol. Zamijesiti dizano tijesto i bez odmaranja staviti ga u plastičnu vrećicu premazanu s maslinovim uljem. Vrećica je obična za namirnice za zamrzivač. Tako stavljeno tijesto ostaviti neka stoji 4 sata, izvaditi i bez mijesenja podijeliti u 4 pravokutna komada, staviti u lim i u pećnicu.

Ciabatta se peče na 240°C oko 20 minuta.

Posebnost ciabatte je u tome što fermentacija traje dugo u zatvorenoj vrećici pa nastaje tijesto karakteristične spužvaste strukture.

Skip to content