Sok od višnje

Višnja je voće koje najčešće u nabrajanju voća stavljamo odmah pored trešnje jer je nastala križanjem slatke, domaće trešnje s divljim, kiselim vrstama. Kao najranije voće višnja (poslije trešnje), predstavlja interesantnu i vrlo važnu voćnu vrstu, koja je otporna ne samo prema suši i vjetru, već i prema niskim temperaturama. Višnja se ubraja u red najcjenjenijeg voća uglavnom u industrijskoj preradi.

Aromatični plodovi su vrlo pogodni za spravljanje raznovrsnih prerađevina kao što su kompot, sokovi, rakija-višnjevača ali i liker od višnje. Osim toga, pojedine sorte višnje su pogodne i za upotrebu u svježem stanju, što im značajno može povećati vrijednost. Pronalazimo ih u bombonjerama Kraš i Zvečevo.

Za razliku od trešnje, višnja je bogatija vitaminom A koji je već poznat kao vitamin rasta (osobito kostiju i zuba), zdravlja kože i sluzokože, utječe na dobro funkcioniranje vida, ima antizarazno djelovanje, održava opće zdravstveno stanje i hormonalnu ravnotežu. Osim toga višnja sadrži antioksidanse koji štite stanice našeg tijela od oštećenja. Ti antioksidanti se mogu usporediti s onima koji se dodaju hrani radi sprječavanja kvarenja. Ne smijemo zaboraviti da se u višnjama nalazi kalcija važan za kosti i kalij koji utječe na rad mišića, a posebno na rad srca.
Nakon berbe u lipnju, višnje spremljene u led mogu se preraditi u vrlo ukusan sok. To su pokazali naši učenici kuhari, 2K razreda. Probajte i vi!

Postupak:

Višnje očistiti od koštica, dodati šećer i ostaviti preko noći na hladnom mjestu. Na kilogram višanja dodati pola kg šećera i oko 2 dl vode. Nakon stajanje višnje i sok procijediti. Učenici predlažu kuhanje soka nekoliko minuta i na 10 litara soka pola konzervansa da ne dođe do fermentacije. Vruć sok uliti u boce, utopliti i ostaviti da se ohladi.

1. Vađenje koštica
Vađenje koštica

2. Kuhanje soka
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

3. Ulijevanje u boce
???????????????????????

4. Školska zimnica

5. Višnje u zimnici
??????????????????????

Skip to content