Princes krofne

            Za hrustavo tijesto brašno se najprije treba prokuhati u vodi s masnoćom pa bismo ga zbog kuhanja mogli nazvati i kuhano-pečeno tijesto. Osnovne namirnice za ovo tijesto su masnoća, brašno, voda i jaja. Dobro pripremljeno hrustavo tijesto  treba biti mekano, glatko i sjajno zlatno-žute boje. Hrpice oblikovane žlicom ili štrcaljkom pečemo na temperaturi od 230°C i prvih 15-20 minuta vrata pećnice ni slučajno ne otvarati.

            Važno je napomenuti da tijesto koje dobijemo pečenjem nema niti slanog niti slatkog okusa, pa nam zato nadjev (krema) mora biti sladak. Najpoznatiji kolači od hrustvog tijesta su: princes krofne, ekleri i karpati.

Agroturistički tehničari 4.Pt2 razreda su na satu praktične nastave napravili vrlo zanimljive princes krofne. Posebnost ovog recepta su višnje ukuhane u puding i stavljene u svaki kolač. Višnje su izvadili iz ledenice koje su ovo ljeto zaledili za praktičnu nastavu.

Probajte i vi!

Namirnice za tijesto:

1 dl vode, 1 dl ulja, 100 g brašna i 4 jaja

Namirnice za kremu:

1 puding od vanilije, 1žlica gustina, 5 žlica šećera, 0,5 litre mlijeka i pola margarina

Namirnice za ukras:

1 puding od vanilije, 4 žlice šećera, 0,5a kg očišćenih višanja i šlag

Priprema:

Na štednjaku ukuhati u vodu s uljem brašno, ohladiti i postupno uz neprestano miješanje dodati jaja. Tako pripremljenu smjesu oblikovati na papiru za pečenje i peći u pećnici oko 30 minuta na 230ºC.

U posebnu posudu ukuhati puding s navedenim namirnica, ohladiti i dodati margarin. Mikserom miješati dok ne dobijemo jednoličnu, gustu i ukusnu kremu. Kao poseban dodatak princes krofnama su ukuhane višnje u pudingu i šlag kao ukras.

Skip to content