Zvjezdice – Krancle

Zvjezdice su suhi blagdanski kolači od prhkog tijesta. Temeljni recept za prhko tijesto je jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Obično se tijestu ne dodaju jaja, ali ima recepata u koja se dodaje mlijeko ili jaja te prašak za pecivo. Tada se tijestom lakše rukuje.

Vjerujemo da svatko od vas ima svoj recept za ove bezvremenske keksiće i da često uživate u njihovom mekom i slatkom okusu. Vanilice, Krancle, Linzeri, Zvjezdice… mislimo da je zapravo tako svejedno kako se zovu, bitno je samo da vas mame svojim neodoljivim izgledom i mekoćom. Sve su nam to rekli učenici pekari 3.M/P/SSL razreda.
Tope se u ustima. Probajte!

Namirnice:
300 g brašna, 200 g masnoće (margarin ili svinjska mast), 100 g mljevenog šećera s nekoliko vanilija šećera, pekmez od šipka ili šljive

Priprema:
Najbolje je prvo u brašno utrljati masnoću i tek nakon nekoliko minuta dodati šećer. Mijesiti vrlo kratko uz stalno posipanje brašna na stol da se tijesto ne lijepi. Tijesto ostavite pola sata u hladnjaku te nakon rastanjivanja oblikujte zvjezdice posebnim kalupima. Keksiće pecite u pećnici nekoliko minuta. Hladne lijepite pomoću pekmeza, a servirajte ih posute šećerom.

1. Pripremanje namirnica

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

2. Oblikovanje

???????????????????????

3. Lijepljenje

???????????????????????

4. Pečenje u pećnici

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

5. Zvjezdice
Zvjezdice

Skip to content