Juha od bundeve

Bundeva

Bundeva, tikvica, buča, misirača, tikva i tublek imena su za, u našim krajevima veoma rasprostranjenu, biljku koju ne možemo nazvati jednim imenom. Postoji mnogo vrsta ove biljke. Mnogo vrsta, a još više imena, što jestivih, što ukrasnih – ima ih između 750 i 850 različitih. Spomenemo li bilo koje ime u nekom kraju Lijepe naše, odmah će ljudi reći da je to hrana za životinje, a ne plodovito povrće za prehranu ljudi. Iako je vrlo rasprostranjena biljka, ne možemo ju često  naći na jelovnicima u našoj kuhinji.

Bundeva je plod izrazito narančaste boje mesa, a kore blijedo zelene do zelene boje, a kad dozrije postaje žuta. Bundeva je, kao i mnoge vrste povrća, stigla u naše krajeve odavno i izdaleka. Pradomovina joj je Meksiko. Prva vijest o bundevama potječe od Kolumba u 15. stoljeću. Bez obzira na klimatske razlike, brzo se udomaćila u Europi. 2002 godine jedna je bundeva ušla u Guinnessovu knjigu jer je imala čak 606,7 kg.

???????????????????????

Agoturistički tehničari predlažu bundevu u krem juhi. Probajte recept!

Juha od bundeve

Namirnice:

manja očišćena bundeva (oko 700 g), 250 g krumpira, pola glavice luka, 1 režanj češnjaka, 1 mrkva, soli, papra, vegete, malo maslaca i vrhnje

Priprema:

Na maslacu pržiti nekoliko minuta češnjak, izrezanu bundevu i luk. Dodati mrkvu i krumpir uz neprestano miješanje. Nakon nekoliko minuta prženja, doliti čašu vode i pirjati nekoliko minuta. Zatim u juhu dodati oko litru temeljca, začiniti i kuhati oko 20 minuta. Pomoću štapnog miksera homogenizirati juhu i dodati dvije žlice vrhnja.

Servirati vruće uz dodatak vrhnja po želji.

Dodavanje namirnica

Pirjanje

Homogeniziranje

Krem juha bundeve

Skip to content