Pogačice s čvarcima

 

Pecivo je vrsta pekarskog proizvoda koje se izrađuje od dizanog tijesta od različitih tipova brašna. Često se na njima nalazi mak, kim, sezam ili sol, a imaju okrugli, ovalni ili pletenica oblik. Masa im je do 200 grama. Posebnu grupu peciva predstavljaju peciva dobivena od kvasno-lisnatog tijesta. To je tijesto koje se dobije od dizanog tijesta s dodatkom masnoće i to preklapanjem. Masnoća koja se stavlja u tankom sloju može biti margarin, svinjsko salo ili čvarci. U ovoj vrsti tijesta možemo prepoznati pogačice s čvarcima. Ovo je vrijeme svinjokolje pa se čvarci mogu vrlo lako naći ne samo u mesarskom praktikumu već i u svakom domaćinstvu.

Učenici mesari 1.D/M/P razreda, osim topljenja masnog tkiva i pravljenja čvaraka u mesarskom praktikumu, počastili su se ukusnim pogačicama s čvarcima. Nije lako praviti ukusne čvarke, a ne „omastiti brke“, kažu naši učenici mesari.

Probajte njihov recept!

Namirnice:

600 g brašna, 300 g mljevenih čvaraka, 1 kvasac, pola vrhnja, 1 dl mlijeka, 2 jaja i sol

 

Postupak:

U većoj posudi aktivirajte kvasac s toplim mlijekom te dodajte brašno, jaje, vrhnje i sol. Da bi tijesto bilo lako za mijesiti dolijte oko 3 dl vode. Tijesto mijesite nekoliko minuta i ostavite na toplom mjestu da mu se volumen poveća. Na ravnoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu 1 cm i stavite na pola mljevene čvarke, preklopite. Preklopljeno opet malo razvaljajte i opet na pola stavite mljevene čvarke, preklopite. Ponovite još jednom preklapanje a čvarcima.

Tijesto je spremno za oblikovanje pogačica metalnim razačem za krofne. Prije stavljanja u pećnicu, razmutite jaje uz dodatak malo soli i premažite pogačice. Pecite 20 minuta na 180 do 200ºC.

Skip to content