Hladetina

Hladetina  je želirana tekućina ili stegnuta masa koja se dobije kuhanjem mesa i kosti, svježih svinjskih nogu, uši i repa uz dodatak korjenastog povrća i začina.. Navedeni dijelovi mesa sadrže bjelančevinu – kolagen, koji se u hladnom skruti tj. želira. Hladetina je jelo iz grupe osnove jela, a često ju možemo uz dodatak povrća, kuhanih jaja i mesa naći kao hladno predjelo.

Hladna predjela trebaju svojim izgledom, bojom i okusom potaknuti tek, ali da pri tome ne zasite. Moraju imati pikantan okus i lijep izgled. Da bi hladno predjelo zadovoljilo i okus i oko, potrebno je naročito paziti kako ćemo slagati namirnice kod gotovljenja i serviranja. Hladetina je poznata i pod drugom imenima kao: aspik, sulz, pače, paćetina, pihtija….

Poznajete li vi ovo jelo, pitali su mesari 3. M/P/Sl razreda.

Namirnice:

1 svinjska nogica, 1 svinjski rep, pola kg mesa s glave, mrkva, peršin, glavica crvenog luka, češnjak, nekoliko zrna papra, lovorov list, sol i oko 2 l vode. Za dekoraciju nam je potrebno nekoliko kuhanih jaja.

Priprema:

U posudu stavite meso, vodu i navedene namirnice. Kuhajte lagano oko 2,5 sata ili do trenutka kada se meso počne odvajati od kosti. Juhu obavezno probajte i dosolite te ostavite nekoliko minuta neka stoji. Izvadite meso i mrkvu koju ćete narezati na ploške. U pripremljeni kalup (rebro) ulijte 1 dl procijeđene juhe i ostavite na hladnom da se želira. Na to dodajte kuhana jaja i komadiće kuhanog mesa. Opet dolijete 2 dl juhe i ostavite na hladnom.

Dolijevanje juhe, slaganje mesa, jaja i mrkve te hlađenje traje najmanje 1 sat. Trebaju se oblikovati slojevi da bi kod rezanja bili zanimljivi. Kada ste kalup napunili, ostavite ga u hladnjaku. Prije serviranja hladetinu istresite iz kalupa malim zagrijavanjem u toploj vodi.

Pokušajte!

Pripremanje mesa

Pripremanje mesa

Pripremanje povrća

Pripremanje povrća

Hladetina je kuhana

Hladetina je kuhana

Slaganje i hlađenje

Slaganje i hlađenje

Hladetina je gotova

Hladetina je gotova

 

Skip to content