Poderane gaće

Veljača je vrijeme karnevala koji se obilježava u svim krajevima Hrvatske. Karneval je još od srednjeg vijeka bio vrijeme kad su se privremeno mijenjali odnosi vlasti i moći u društvu. Od tog vremena pa sve do danas može se nekažnjeno vrijeđati političare na vlasti, šefove ili susjede.  To je vrijeme prije Korizme postalo uživanje u hrani, piću i zabavi pod maskama.

Običaj poklada rasprostranjen je po čitavoj zemlji, od panonskog i dinarskog do jadranskog područja, a svaki kraj nosi i svoje specifičnosti u običajima i hrani koja se u to vrijeme obilno priprema i jede. Jedna od poznatih slastica su krofne, krafne ili pokladnice koje se pripremaju od dizanog tijesta.

U Slavoniji su omiljeni kolači poklada postale poderane gaće.  Spominju se i u pjesmi „Riči“ slavonske pjesnikinje Vlaste Markasović. Ti slatki kolači od prhkog tijesta našli su se za ovogodišnji Dan škole na stolu u školskom  holu,  s drugim poznatim kolačima iz spomenute pjesme.

riči-2

Učenici kuhari 3. razreda na vježbama iz kuharstva zgotovili su ovu vrlo ukusnu deliciju. Evo recepta!

Namirnice:

1 kg brašna, 200 g šećera, 1 margarin (250 g) ili svinjska mast, 5 jaja, malo ruma, malo soli te mlijeko i vrhnje za zamijesiti

Priprema:

U brašno utrljati masnoću te dodati ostale navedene namirnice. Umijesiti prhko tijesto, rastanjiti na 1 mm i oblikovati poderane gaće posebnim valovitim kotačićem. Tako dobivene oblike pržiti u dubokoj masnoći, a prije serviranja posuti sitnim šećerom.

 

Skip to content