Zečetina u pivu

Pivo, u nekim krajevima i piva, alkoholno je piće dobiveno nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog slada uz dodatak hmelja. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak okus. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod te se smatra jednim od najstarijih alkoholnih pića u povijesti.

Mnoga mesna jela koja se gotove u umaku sadrže vino kao dodatak temeljcu. Učenici kuhari 1.K razreda na vježbama iz kuharstva gotovili su zečetinu u umaku od piva. Zašto ne probati pivo i njegovu osebujnu aromu, rekli su učenici.

Namirnice (za četiri osobe):

zec (oko 1 kg), veća glavica luka, dvije mrkve, začini: sol, papar, ljuta paprika, češnjak, vegeta i peršinov list, pola litre piva i malo brašna

Priprema:

Na malo ulja pržiti luk uz dodatak isječene zečetine. Pirjati oko 1 sat s navedenim začinima. Nekoliko puta tijekom pirjanja doliti po čašu vode. Posudu obavezno poklopiti. Kada meso omekša, doliti pivo i mrkvu izrezanu na prutiće. Pirjati još nekoliko minuta. Na kraju ugustiti sa žlicom brašna.

Servirati s kuhanim žgancima i pireom od krumpira.

Skip to content