Voltolinijevi kolačići

Gradnja katedrale (1866. – 1882.) najznačajniji je  događaj u kulturnoj povijesti grada Đakova i jedan od najznačajnijih hrvatskih graditeljskih pothvata toga vremena. Ljepotu đakovačke katedrale toliko smo puta opisali i opjevali, a među umjetnicima koji su je uljepšali i oslikali pojavljuje se i poznati slikar dekorater Josip Voltolini. Oslikao je on mnoge crkve u Italiji, Austriji, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tri srodne škole iz Splita, Sarajeva i Đakova povezao je projekt „Voltolinijevim stopama“ u kojemu su učenici i profesori pokušali istražiti toga talentiranog umjetnika. Struke su se povezale i osmislite projekt koji završava vrlo ukusnim kolačićima.

Recept za kolačiće napisala je baka iz Drenja u drugoj polovici 19 stoljeća, baš u vremenu gradnje katedrale. Učenici strojari su od soboslikara uzeli podloške motiva sa stupova katedrale i oblikovali modlice, a pekari ispeli kolačiće. Probajte i vi!

Voltolinijevi kolačići

Namirnice:

0,5 kg brašna, 150 g masti, 100 g margarina ili domaćeg putra, 100 g šećera, 2 jaja, limunove korice,  2 velike jušne žlice šećera u prahu, oko 50 g nasjeckanih oraha i 0,5 dl bijeloga vina

Priprema:

U brašno dodati mast, margarin ili domaći putar, šećer, limunovu koricu, dva žumanjka. Sve zajedno lagano umijesiti uz dodatak bijelog vina. Tijesto je prhko pa ga ne treba dugo mijesiti. Razvijačem tijesto rastanjiti na debljinu od 2 do 3 mm i rezati modlicama.

U posebnu posudu staviti bjelanjke i šećer u prahu i umutiti. Tako dobiveni snijeg namazati kistom na pečene kolačiće, posuti narezanim orasima i još nekoliko minuta vratiti u pećnicu na sušenje.

Kolačići imaju različite oblike jer su modlice Voltolinijev motiv sa stupova Katedrale.

Skip to content