Dimljeni sir

Sir je mliječni proizvod dobiven zgrušavanjem mlijeka, a glavni je sastojak  bjelančevina kazein. Zgrušavanje mlijeka postiže se dodatkom  kiseline (octa ili sirila), a odvajanjem tekuće faze dobiva se sir. Cijeđenjem u kalupima dobivamo sir željene tvrdoće. Sol, kopar, vlasac ili tucana ljuta paprika dodaju se zbog okusa. Dimljenje sira način je da mu se produži trajnost, ali i da sir dobije karakterističnu boju, okus i miris.

Školskim projektom učenika i profesora  „Prijenosna eko-pušnica“ pokušat ćemo popularizirati poznatu mliječnu prerađevinu, sir, kao poduzetnički proizvod učeničke zadruge, a i naših učenika kroz obiteljska poljoprivredna domaćinstva. Upoznat ćemo učenike i s metodama konzerviranja namirnica na što zdraviji način. Dimljenje kao konzervans, a i kao pojačivač okusa i mirisa sira mogući je brand učeničke zadruge Strossmayer.

Sve su to naučili učenici agroturistički tehničari na praktičnoj nastavi i na slobodnoj aktivnosti Gastro-kreativa.

Namirnice:

5 l mlijeka, 1 dl octa, žlica soli,  žlica ljute paprike, kopra ili vlasca

Priprema:

U posudu uliti mlijeko i uz neprestano miješanje kuhati ga dok ne provrije. Mlijeko skinuti sa štednjaka te u njega uliti ocat, dodati sol i željeni začin. Nakon nekoliko minuta miješanja pojavit će se sirutka i zgrušane bjelančevine.

Sir procijediti u kalupu s gazom. Da bi sir imao ljepši oblik može se nekoliko sati presati, a zbog zanimljivijeg okusa, mirisa i boje možete ga staviti u pušnicu na dva dima.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kuhanje mlijeka

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pripremanje kalupa

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Sir u kalupu

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dimljenje u prijenosnoj eko-pušnici

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pakiranje

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dimljeni sir

Dimljeni sir

Dobar tek!

Skip to content