Obilježavamo 400 godina od smrti W. Shakespearea

Ovog se travnja obilježava 400 godina od smrti Williama Shakespearea (1564. – 1616.), najvećeg pisca engleskog jezika i najslavnijeg i najizvođenijeg svjetskog dramatičara čija su djela prevedena na sve jezike svijeta.

William Shakespeare rodio se 23. travnja 1564. u gradiću Stratford-upon-Avon kao treće od osmero djece u imućnoj obitelji. O njegovom životu i školovanju ne zna se puno. Navodno je stekao poprilično dobro obrazovanje u lokalnoj školi, a školovanje je završio navršivši 15. godinu života. S 18 godina oženio se osam godina starijom Anne Hathaway s kojom je imao troje djece.

Pretpostavlja se da je 1587. god. s nekom od putujućih glumačkih družina krenuo u London gdje je već nekoliko godina kasnije postigao uspjeh i kao glumac i dramski pisac. Dok su zbog kuge kazališta bila zatvorena, Shakespeare je uglavnom bio na rubu egzistencije, a kada su se kazališta ponovno otvorila, stupio je u glumačku Družinu lorda komornika čijim je članom ostao do kraja karijere. Nastupali su posvuda u Londonu, ponekad i po provincijama, a 1599. sagradili su vlastito kazalište The Globe, koje je kasnije izgorjelo.

1612. Shakespeare napušta kazališni život i vraća se u Stratford gdje i umire 1616. Sahranjen je u crkvi u rodnom mjestu, a na grobu mu stoji epitaf Good friend for Jesus’ sake forbear,To dig the dust enclosed here: Blest be the man that spares these stones, And curst be he that moves my bones’ (Neka blagoslav prati čovjeka koji će ove kamene poštedjeti ali tko “pomakne moje kosti” neka je proklet) koji još uvijek sprječava da se njegove kosti pomaknu.

Kao pisac ostat će zapamćen po mnogobrojnim dramama od kojih su najpoznatije Romeo i Julija, Ukroćena goropadnica, Hamlet, Julije Cezar, San Ivanjske noći, Macbeth, Kralj Lear, Otelo, Mletački trgovac itd.

Obljetnici Shakespeareove smrti koja se obilježava tijekom cijele 2016. godine pridružili su se i učenici 1.K razreda.

Na nastavi engleskog jezika naučili su o životu Williama Shakespearea sudjelujući u mnogobrojnim aktivnostima – povezivanju dijelova teksta o ovom slavnom piscu u kompaktnu cjelinu, popunjavanju vremenske crte događaja iz teksta, sastavljanju pitanja te odgovaranju na ista, rješavanju prigodnih križaljki te prevođenju riječi i izraza za koje se kaže da ih je Shakespeare izmislio i uveo u engleski jezik.

Npr.

All that glitters isn’t gold – NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA

It’s Greek to me – NIŠTA NE RAZUMIJEM

Knock! Knock! Who’s there? – KUC! KUC! TKO JE?

Vanish into thin air – ISPARITI

Naked truth – GOLA ISTINA

Pozivamo i Vas, služeći se Shakespeareovim stihom ‘cijeli svijet je pozornica’, da i Vi date svoj mali doprinos obilježavanju ovako bitne obljetnice te time dokažete da William Shakespeare uistinu i dalje živi kroz svoja  djela!

smanjena5

U našoj školskoj knjižnici možete posuditi velik broj Shakespeareovih drama, naravno – u hrvatskom prijevodu. Pročitajte neku od njih, a ovdje ih navodimo abecednim redom:

Skip to content