Hladno predjelo – “meza” plata

Hladno predjelo jelo je koje se nudi gostima prije posluživanja juhe i ostalih jela. Ono mora imati pikantan okus i lijep izgled, a ne smije zasititi već otvoriti apetit. Da bi hladno predjelo zadovoljilo i oko, potrebno je posebno paziti kako slagati namirnice na platu.

Poznato je da se hladnim predjelima ne pridaje ista važnost u svim zemljama. Domovina hladnih predjela je Rusija (zakuska), Francuzi su ga usavršili, a Amerikanci su hladna predjela tj. salate pretvorili u glavna jela. U našim se restoranima, ali i na svim obiteljskim okupljanjima mogu kao hladno predjelo naći: pršut, domaća šunka, kulen, sir, razne vrste kobasica, povrće i slično. Zanimljivo je da ćemo kod nas, u Đakovštini, hladna predjela prepoznati po nazivu „meza“.

Hladna predjela dijelimo prema osnovnim namirnicama:

– hladna predjela od mesa i suhomesnatih proizvoda

– hladna predjela od raznih salata

– hladna predjela od jaja

– hladna predjela od povrća i voća

– hladna predjela od riba, rakova, školjki i glavonožaca

– sendviči

Učenici mesari 1. D/M/P razreda vrlo su se rado uključili u pripremanje i slaganje hladnog predjela od slavonskih kobasica i sira za goste u našoj školi. Bili smo domaćini 16. Državnog natjecanja i smotre radova učenika stolara i drvodjeljskih tehničara dizajnera, a mesari su na satima praktične nastave pokazali rad s mesoreznicom i prezentirali slaganje „meza“ plata. Dobar tek!

Namirnice: kulenova seka, domaća kobasica, pileća prsa, svinjski vrat, dimljeni sir….

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Ekipa je spremna!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Domaća kobasica

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Rezanje kulenove seke

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Rezanje pilećih prsa

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Hladno predjelo – meza plata

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dobar tek!

Skip to content