Smotane su, a svi ih vole – palačinke

Palačinka je tanka, ravna, okrugla slastica pripremljena od tijesta koja se peče na toploj ploči ili tavi. Svi uglavnom vole palačinke, a mnogima je i omiljenija slastica. Nije zato ni čudno da je, u različitim oblicima, bila prisutna tisućama godina. Palačinke su najstariji desert.

Svi najčešće imamo u hladnjaku koje jaje, malo mlijeka i brašno, a može i voda. Nije loše ubaciti i malo šećera. To je sve što nam treba za ovu poslasticu i upravo zato često je odlučimo napraviti kao desertno jelo.

Iako su jeftine i jednostavne za pripremiti ne znači da nisu ukusne i omiljene kod svake populacije. Jedu ih djeca, mladi, jedu ih stari, jedu ih vegetarijanci, jedu ih svi ljudi ovoga svijeta. Predjelo, zalogajčić, glavno jelo, desert – sve su to samo obične palačinke. Zapečene, zarolane, prelivene, narezane, u trokutima, u tuljcima, posipane, tople, vruće, hladne, sa sladoledom, voćem, šlagom, čokoladom, marmeladom, orasima, pistacijama, u vinskoj pjenici ili prazne – varijacije su  raznorazne.

Agroturisti 3.  PT2 razreda odlučili su počastiti se zapečenim palačinkama sa sirom. Probajte i vi!

Namirnice:

– za tekuće tijesto:

0,5 l mlijeka ili vode, 1 jaje, oko 250 g brašna, mala žlica šećera i prstohvat soli

– za nadjev:

250 g svježeg sira, žlica kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i malo cimeta

– za preljev:

ostatak vrhnja i 1 žica šećera

Pecite palačinke na ugrijanoj tavi. Kad potrošite cijelu smjesu i ispečete sve palačinke, u posebnoj posudi  pomiješajte sve sastojke za nadjev. Stavite 2-3 žličice na svaku palačinku te zamotajte poput rolade. Nadjevene palačinke složite u gusanu posudu ili manju tepsiju koju ste prije toga premazali masnoćom.

Preko složenih palačinki prelijte vrhnje s 1 žlicom šećera i pecite u pećnici 15-ak minuta do pojave lijepe rumene boje.  Pečene palačinke servirajte na stol u posudi u kojoj su se pekle.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pečenje palačinki

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pripremanje nadjeva

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Nadijevanje

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dobar tek!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA