Smotane su, a svi ih vole – palačinke

Palačinka je tanka, ravna, okrugla slastica pripremljena od tijesta koja se peče na toploj ploči ili tavi. Svi uglavnom vole palačinke, a mnogima je i omiljenija slastica. Nije zato ni čudno da je, u različitim oblicima, bila prisutna tisućama godina. Palačinke su najstariji desert.

Svi najčešće imamo u hladnjaku koje jaje, malo mlijeka i brašno, a može i voda. Nije loše ubaciti i malo šećera. To je sve što nam treba za ovu poslasticu i upravo zato često je odlučimo napraviti kao desertno jelo.

Iako su jeftine i jednostavne za pripremiti ne znači da nisu ukusne i omiljene kod svake populacije. Jedu ih djeca, mladi, jedu ih stari, jedu ih vegetarijanci, jedu ih svi ljudi ovoga svijeta. Predjelo, zalogajčić, glavno jelo, desert – sve su to samo obične palačinke. Zapečene, zarolane, prelivene, narezane, u trokutima, u tuljcima, posipane, tople, vruće, hladne, sa sladoledom, voćem, šlagom, čokoladom, marmeladom, orasima, pistacijama, u vinskoj pjenici ili prazne – varijacije su  raznorazne.

Agroturisti 3.  PT2 razreda odlučili su počastiti se zapečenim palačinkama sa sirom. Probajte i vi!

Namirnice:

– za tekuće tijesto:

0,5 l mlijeka ili vode, 1 jaje, oko 250 g brašna, mala žlica šećera i prstohvat soli

– za nadjev:

250 g svježeg sira, žlica kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i malo cimeta

– za preljev:

ostatak vrhnja i 1 žica šećera

Pecite palačinke na ugrijanoj tavi. Kad potrošite cijelu smjesu i ispečete sve palačinke, u posebnoj posudi  pomiješajte sve sastojke za nadjev. Stavite 2-3 žličice na svaku palačinku te zamotajte poput rolade. Nadjevene palačinke složite u gusanu posudu ili manju tepsiju koju ste prije toga premazali masnoćom.

Preko složenih palačinki prelijte vrhnje s 1 žlicom šećera i pecite u pećnici 15-ak minuta do pojave lijepe rumene boje.  Pečene palačinke servirajte na stol u posudi u kojoj su se pekle.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pečenje palačinki

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pripremanje nadjeva

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Nadijevanje

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dobar tek!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Skip to content