Jagode iz školskog biovrta

Jagode su plodovi niske grmolike biljke iz porodice ruža koje na dugačkoj peteljci imaju po tri lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje. Jagode su odličan izvor vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji. zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Jagode su u modi svakog proljeća, bez obzira na trendove. Crvene, sočne, slatke i super zdrave, jagode su najobožavanije voće. Dobro se slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih možete umakati u čokoladni fondue ili ih tako obložene čokoladom koristiti za dekoraciju kolača, torti ili pjenica. Ukusne su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac, narančin liker i crveno vino, a koristi se i kao nadjev za voćne torte i pite.

Najbolje i najzdravije jagode su svježe jagode, a najjednostavnije slastice od jagoda su voćni, osvježavajući frapei. Frape je piće koje se gotovi usitnjavanjem namirnica u tekućini s ledom. Oni mogu biti u kombinaciji s drugim vrstama voća i povrća. Serviraju se uglavnom u čašama s dekoracijom, a piju slamčicom. Ovisno o vrsti tekućine (mlijeko, sok, sladoled, jogurt…) imaju nazive shake, frape ili smoothie.

Sezona jagoda upravo je počela i nemojte zakasniti, poručuju učenici naše škole berući jagode u školskom biovrtu. Kuhari su pripremili ukusni frape. Probajte i vi!

Frape s jagodama

Namirnice:

250 g jagoda, 0,5 l mlijeka, 1 velika žlica šećera, 1 vrećica vanilija šećera i malo zdrobljenog leda

Priprema:

Oprane jagode izrezati na manje komadiće, ubaciti u blender (multipraktik) s nekoliko kocki leda te dodati ostale namirnice. Da bi frape bio gušći umjesto šećera možete dodati jednu bananu. Sve zajedno usitniti. Servirati možete u običnoj čaši, a za ukras neka posluži cijela jagoda.

Umjesto mlijeka možete upotrijebiti jogurt ili sok po želji, a šećer zamijenite medom.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Jagode u školskom biovrtu

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Jagode su spremne za frape

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pripremanje frapea

Frape (1)

 

Skip to content