Praktična nastava učenika pekarske struke u restoranu Mon-Ami

wafswectpmbr0zmug9ly

 

Pizza je vrsta jela koje potječe iz talijanske kuhinje, vrlo je popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja. Originalna pizza nastala je u Italiji kao sirotinjska hrana. Seljaci su imali svoje brašno, rajčice, sir i ostale potrepštine i od toga pravili razne vrste, ovisno od toga što su u tom trenutku imali kod kuće. Tijesto je bilo puno deblje nego što je danas, jer se išlo na to da ljudi ne budu gladni. S vremenom se ovo mijenja pa tako nastaju i nove vrste pizza pod različitim nazivima: Margherita, Capricciosa/Mista, Prosciutto/Vesuvio Funghi – rajčica, sir, gljive, Napolitana, Quattro formaggi –  Vegetariana, Hawaii, Marinara i dr.

Znate li kako je nastala pizza Margherita?

Talijanska kraljica Margherita, prilikom posjete Napulju 1879.godine, zaželjela je probati tamošnji specijalitet: pizzu. U njenu čast, pizzaiolo je napravio pizzu u bojama talijanske zastave: zelena boja-origano, bijela-mozzarella i crvena-rajčica. Tako je i ostalo ime pizza Margherita.

Pekari 2. M/P/K razreda u školskom pekarskom praktikumu tijekom školske godine izrađivali su različite vrste kruha i peciva. U srijedu 18. svibnja 2016. zadnji sati praktične nastave u ovoj školskoj godini nisu održani u školskom pekarskom praktikumu već u ugostiteljskom objektu Mon-Ami. Trebali smo raditi pizzu, ali odlučili smo vidjeti kako to rade pizza majstori. Učenicima je demonstrirana izrada pizze koju su na kraju i degustirali. Bila je to lijepo i edukativno druženje za kraj nastavne godine. Zahvaljujemo se osoblju ugostiteljskog objekta Mon-Ami što su nas podučili i ugostili.

13236094_1026192590808561_539239118_n

6353824_orig

Skip to content