Kopar – začin iz slavonskih povrtnjaka

Kopar je jednogodišnja biljka, aromatična i vrlo cijenjena još iz vremena starog Egipta. Vjeruje se da  buketić kopra na vratima štiti ukućane od zlih gostiju, a dodan u hranu povećava apetit i poboljšava probavu. Kopar se udomaćio u slavonskim vrtovima s ostalim povrtnicama.

Listovi su končasti i puni eteričnih ulja prepoznatljive arome pa se zbog toga koriste u mnogim jelima. Osušeni ili svježe isječeni stavljaju se u jelo, a imaju najviše eteričnih ulja ako su ubrani prije cvjetanja.

U Slavoniji kopar se dodaje u umak, kod kiseljenja krastavaca, ali i u sir. Učenici agroturistički tehničari, 2. PT 2  razreda na satima praktične nastave posijali su kopar kao začinsku biljku ,a upoznali su ju i kroz najpoznatija jela: umak i dimljeni sir.

Umak s koprom (za 5 osoba)

Namirnice:

žlica kopra, pola dl ulja, žlica brašna, 1 češer češnjaka, 2 dl juhe (temeljca), 2 dl mlijeka, soli, vegete i papra po ukusu

Priprema:

Na ulju pržite brašno nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Kada brašno dobije svijetlo krem boju, dodajte isječen češnjak i uz miješanje dolijte temeljac i mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta, začinite i na kraju dodajte žlicu sušenog kopra.

Umak servirajte uz kuhano meso, njoke ili popečke.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dodavanje kopra u umak

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Umak s koprom

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dodavanje kopra u sirenje mlijeka

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kopar u siru

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Sijanje kopra

Skip to content