Najavljujemo: Svjetski dan kravate – 18. listopada

Svečano obilježimo Dan kravate! Svežimo kravatu 18. listopada i, družeći se s drugima, podsjetimo se na vrijednosti koje kravata simbolički prenosi: ljudsko  dostojanstvo, zrelost, slobodu i odgovornost, kulturu komunikacije i uljudnosti, poslovnu uspješnost, duh zajedništva, važnost nekih životnih trenutaka i svečanosti…

POVIJEST KRAVATE seže u doba Tridesetogodišnjeg rata (1618.–1648.) kada su hrvatski vojnici pristupali službi francuskog kralja. Njihova tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobudila je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Grube su nosili obični vojnici, dok su svilene i pamučne nosili časnici. Taj hrvatski elegantni stil, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena, kao simbol kulture i elegancije. Kao modni odjevni predmet kravata je ubrzo osvojila i cijelu Europu i postala simbol elegancije i modnog stila.

Postoji i jedna ljubavna legenda o kravati koja je zapravo priča o ljubavi. Zaručnice su svojim zaručnicima darivale rubac kao znak uzajamne vjernosti, posebno u presudnim trenucima i upravo to  bio je razlog nošenja rupca hrvatskih vojnika.

Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši 2008. godine 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Od 2008. slavi se svake godine u Hrvatskoj, a sve je više prihvaćen i u drugim zemljama širom svijeta.

01-dan-kravate

KAKO ZAVEZATI KRAVATU?

Teorijski postoji 85 načina vezivanja kravate. Danas su najpopularniji oblici čvorova, tvz. poluboce, zatim vrpce ili leptir-mašne.

03-vezanje-kravate

02-dan-kravate

Skip to content