Posjetili smo našu prijateljsku Srednju strukovnu školu Fojnica u Kiseljaku (BiH)

mel_0686

U petak 28. i u subotu 29. listopada 2016. nastavnici Srednje strukovne škola Antuna Horvata na čelu s ravnateljem prof. Mirko Ćurićem posjetili su prijateljsku Srednju strukovnu školu Fojnica u Kiseljaku s kojom su već odradili dva uspješna projekta. No više od uspješno odrađenih projekata vrijedi iskreno prijateljstvo između nastavnika i učenika ove dvije škole.  Pokazalo se to i tijekom susreta zadnjih dana listopada. Domaćini iz Kiseljaka na čelu s  ravnateljem Mirom Rašom i profesorom Mijatom Tukom potrudili su se da Đakovčani imaju iznimno sadržajan program, začinjen iznimnom srdačnošću i gostoprimstvom.

mel_0695

Svoj su prinos dali i drugi iz lijepog kraja u kojem hrvatski narod opstaje stoljećima: ravnateljica Srednje škole ” Ivan Goran Kovačić” Kiseljak Mirjana Medić, djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kiseljak (priredili su ukusan roštilj), fratri samostana u Fojnici i Kreševu,  načelnik Mladen Mišurić Ramljak, koji je taj dan imao u programu i posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i mnogi drugi, pa čak i bivši član predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović.  Ponovno se pokazalo kako s prijateljima vrijeme prebrzo prolazi: kako smo tek naslutili svo bogatstvo kulture i tradicije koju krije ovaj lijepi kraj.

mel_0868

Drugoga dana zaputili smo se u Sarajevo gdje smo odsjeli u Katoličkom školskom centru Sveti Josip u Sarajevu, smještenom nedaleko od znamenite sarajevske katedrale. Ljubazni domaćini pokazali su nam prekrasno uređen i opremljen školski centar, kao i grad Sarajevo i njegove znamenitosti. Bilo je malo vremena za ćevape na Baščaršiji, baklave i rahatluk i pravu tursku kavu.

mel_1077

Najvažnije je da su prijateljstva produbljena i da je naznačena nova suradnja. Uzvratni posjet prijatelja iz Kiseljaka predviđen je za 20. siječnja 2017., kada obilježavamo 130. godina rada naše Škole, a tada će biti više riječi o projektima koji su zacrtani tijekom gostovanja u Kiseljaku – najizglednije je onaj o zajedničkoj baštini koju je u Bosni i Hrvatskoj, Đakovu, Kiseljaku, Fojnici, Sarajevu ostavio arhitekt Josip Vancaš.

mel_0951

Skip to content