Čokoladna fantazija – mousse od pudinga

Škrob je složeni ugljikohidrat koji se nalazi u sjemenkama žitarica i gomoljima biljaka. On je jedan od najčešćih ugljikohidrata u ljudskoj prehrani. Molekule škroba sastavljene su od dugih lanaca međusobno povezanih molekula glukoze, a biljke u njima pohranjuju energiju proizvedenu fotosintezom. Njegovi najčešći izvori u prehrambenoj industriji su kukuruz, krumpir, pšenica i riža. Škrob je fini, sipki prah bijele do svijetložute boje. U našim trgovinama većinom se može pronaći kukuruzni škrob, poput Gussnela (Gustina), koji se najčešće upotrebljava u pripremi biskvita i krema te za zgušnjavanje raznih umaka i variva.

Učenici pekari 2.D/M/P razreda upoznali su se na satima praktične nastave sa svim važnim činjenicama o škrobu iz kukuruza, a najbolje su vidjeli njegova svojstva u gotovljenju čokoladnog musa (mousse) s pudingom od čokolade. U pudingu se nalazi kukuruzni škrob i najjednostavnije je bilo napraviti ovu slasticu.

 Probajte i vi!

 

        Namirnice:

1 puding od čokolade, pola litre mlijeka, 4 žlice šećera, 40 g čokolade za kuhanje, 1 vrećica šlaga i čokoladne mrvice

         Priprema:

Skuhajte puding po receptu na vrećici i u njega dodajte čokoladu za kuhanje te ga ohladite. U posebnoj posudi izradite šlag i pola šlaga dodajte u ohlađeni puding. Izradite mikserom da biste dobili jednoličnu masu. Ostatak šlaga servirajte u čaši prije posluživanja. Čokoladne mrvice koristite kao ukras.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kuhanje pudinga

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Puding i šlag spremni su za serviranje

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Čokoladna fantazija

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Probajte i vi!

Skip to content