Riči šokačke učenika naše škole na susretu hrvatskih književnika u Đakovu

img_6620

U Đakovu je 25. studenoga 2016., u Dvorani Florentini održana 11. Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska, godišnji susret književnika, članova Društva hrvatskih književnika, ove godine u znaku 35. obljetnice osnutka Ogranka. Društvo hrvatskih književnika danas broji 547 člana. Od toga na prostoru Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema živi i književno djeluje 39 književnica i književnika. Od toga ih je dvadeset u Osijeku, pet u Vinkovcima, četiri u Đakovu, dvoje u Vukovaru, a svoje predstavnike u DHK imaju i Županja, Nova Gradiška, Gunja, Gradište, Slavonski Brod i Strizivojna.

img_6618

Društvo hrvatskih književnika osnovano je 22. travnja 1900. godine s ciljem da se književnici udruže i podupru, te da bez obzira na političke smjerove unapređuju hrvatsku književnost, DHK činili su: pravi članovi, zakladnici, utemeljitelji i izvanredni članovi. Status pravoga člana dobivao je pisac koji je “izdao djelo koje književne struke ili je bar dvije godine suradnik jednog ili više povremenih časopisa”.

img_6623

  Kao uvod u program obilježavanja 35 godina od utemeljenja najstarijeg Ogranka Društva hrvatskih književnika, koji je vodila Vesna Kaselj, učenici naše Srednje strukovne škole Antuna Horvata izveli su recital pod nazivom Riči šokačke, nastao na stihovima jedne od sudionica večerašnjeg programa Vlaste Markasović, a uvježbali su ih profesorice Henrijeta Matković i Dubravka Bradić. Vođeni stihovima Vlaste Markasović u kojima se spominju šokačke riči, ali i šokačka jela, naši učenici ispekli su neke od spomenutih narodnih jela, pod vodstvom nastavnica Sanje Hajduković, Marije Katilović i Marije Batori. 

img_6632

img_6674

img_6671

img_6672

Skip to content