Svinjski vrat – suhomesnati proizvod

Prema Pravilniku suhomesnati proizvodi  dobivaju se soljenjem ili salamurenjem i sušenjem, toplinskom obradom uz dimljenje ili bez dimljenja svinjskog, goveđeg ili ovčjeg mesa i mesa kopitara. Ovisno o vrsti i kategoriji mesa od kojeg su proizvedeni, te prema načinu obrade i održivosti, suhomesnati proizvodi stavljaju se u promet kao trajni i polutrajni.

Suhi vrat, poznat kao buđola, trajni je suhomesnati proizvod dobiven soljenjem, dimljenjem i sušenjem svinjskog vrata. Često ga pronalazimo na mesnim platama kao hladno predjelo. Mesari ga vrlo često prave jer ima specifičan okus, miris i izgled, a i zbog jednostavnog načina proizvodnje.

Učenici mesari 3.M/P/K razreda su na satima praktične nastave od svinjskog vrata napravili su buđolu kojom su se počastili, a i pohvalili. Oni predlažu postupak proizvodnje.

Priprema:

Svinjski vrat dobro nasoliti i staviti u posudu u hladnjak deset dana. Poželjno je nekoliko ga puta okrenuti i dosoliti. Nakon stajanja u hladnjaku, obavezno vrat staviti jedan dan u hladnu vodu da bi višak soli „izašao“ iz mišića.

Na obrisan vrat treba staviti mrežicu i povezati ga užetom te odnijeti u pušnicu. Učenici mesari su vrat u pušnici držali oko deset dana i to jedan dan na dimljenju, a slijedeći dan na sušenju bez dima. Za potpuno zrenje i stvaranje prepoznatljivog mirisa, suhi vrat bio je još deset dana u pušnici bez dima na hladnom zraku.

Probajte, nije teško! Dobar tek!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Mesari iz 3. M/P/K razreda

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Suhi vrat – buđola

????????????????????????????????????

Suhi vrat u pušnici

Skip to content