Predstavljanje ekoradionica na HRT-u

U ponedjeljak 19. prosinca Školu je posjetila ekipa HRT-a uživo se javljajući u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, a opširniji prilog emitiran je 21. prosinca u Županijskoj panorami Osijek i objavljen na mrežnim stranicama HRT-a. Tekst novinarke Katarine Barač-Perošević prenosimo u cijelosti, a TV prilog možete pogledati ovdje.

HRT magazin, 21. 12. 2016. 

Učenici đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata mogu se pohvaliti svojim znanjima o zdravoj i tradicijskoj prehrani. Osim što odvajaju i prikupljaju otpad brinući se za okoliš, bave se eko-poljoprivredom, znaju praviti domaći sir i slavonske delicije. Nastava organizirana u obliku eko-radionica dio je obrazovnog projekta ove škole koja već 12 godina ima status Međunarodne eko-škole.

Oni znaju što je zdrava hrana. Na svojim eko-radionicama proizvode razne proizvode poštujući tradiciju. Učenici prehrambene grupe predmeta i agroturistčki tehničari proizvode domaći kravlji dimljeni sir, domaće kobasice, suhi vrat. A osim prehrane, proizvode koje mi radimo su i lavanda, slavonska lavanda, pekmez od šipka, sok od bazge, ustvari sve ono što možemo pronaći u našoj Đakovštini, odnosno u našoj Slavoniji,  naglašava Dubravka Scharmitzer, voditeljica eko radionica Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova.

Pokušavamo učiti djecu da se proizvodi na ekološki način. Svjedoci smo zadnjih tjedan i mjeseca afere oko hrane i ispravnosti hrane za ljudsku upotrebu pa evo ja mislim da je povratak tradiciji i ekološkoj proizvodnji jedan pravi put i za učenike koji se trebaju uključiti na tržište rada, ali da se u školi pripreme za ono što svi želimo, a to je da jedemo zdravu hranu,  ističe Mirko Ćurić, ravnatelj škole. Cilj radionica je i poticanje inicijativnosti i poduzetničkog duha te primjena teorijskog znanja u praksi. Zato učenicima napraviti sir, nije problem. Za pravljenje sira potrebno je mlijeko, ocat, sol i začin po želji. Stavimo mlijeko da se kuha, kada prokuha, dodamo ocat, zatim cijedimo kroz gazu i nakon par sati stajanja izvadimo sir i to je to,  otkriva učenica Nikolina. Sve što koriste u svojim radionicama napravili su sami. Stolari su napravili pušnicu, strojari su napravili dimilicu, a mesari i kuhari kobasice i sireve. Proizvode koje naprave poklone, nešto pojedu, a nešto i prodaju na prigodnim manifestacijama.

Zarađenim novcem na eko sajmovima kupuje se repromaterijal i ulaže u razvoj proizvodnje ove male zadruge i škole koja s pravom nosi status Međunarodne eko škole.

03

04

01

 

Skip to content