Draga Školo, sretan ti 130. rođendan!

Obilježili smo trinaest desetljeća postojanja Škole

SRETAN TI 130. ROĐENDAN, ŠKOLO!

Nismo se ni okrenuli, desetljeće je već prošlo, a mi smo 20. siječnja 2017. godine proslavili okrugli, 130. rođendan Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Brojni djelatnici i učenici aktivno su se uključili u obilježavanje tog svečanog dana. Dočekali smo goste koji su se upoznali s različitim školskim projektima, radionicama, a posebno treba istaknuti predstavljanje monografije kao sažetak i uspomenu na sve što se odvijalo posljednjih deset godina u Školi.

 

U IŠČEKIVANJU GOSTIJU

U jutarnjim je satima u školskome prizemlju bilo vrlo živo i zanimljivo, širio se miris peciva i kolača koje su pripremili nastavnici i učenici. Ove školske godine posjetili su nas predstavnici prijateljskih škola iz Pečuha, Crvenke i Subotice (ravnatelj škole gospodin Matković uručio nam je i lijepe poklone svoje škole), ravnatelji osnovnih i srednjih škola Đakovštine, ravnatelji gradskih ustanova,  predsjednik Udruženja obrtnika Đakovo Antun Hostić, šefica Odjela za obrazovanje, razvoj ljudskih potencijala i informacijski sustav gđa Mirela Lekić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Županijske obrtničke komore g. Darko Knežević, načelnik Odjela za razvoj i osiguravanje kvalitete sustava strukovnog obrazovanja Ivo Tunjić, pomoćnik Ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe mr. sc. Vera Šutalo, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik grada Đakova Zoran Vinković, njegov zamjenik Ivan Išasegi te brojni drugi gosti koje smo radosno dočekali.

 

U OBILASKU RADIONICA

Nakon kratke zakuske i druženja ravnatelj Mirko Ćurić goste je poveo u razgledavanje radionica i proizvoda kao rezultata različitih dosadašnjih projekata. Možemo se ponositi prvim 3D printerom u boji koji su predstavili nastavnici strojarske struke te automobilom za karting utrke koji će uskoro biti dovršen. Jedna od učionica bila je puna licitarskih srca, nagrađivanih čokoladnih pralina, ulja, sjemenki i medenjaka za koje su zaslužne nastavnice prehrambene struke, Učeničke zadruge „Strossmayer“ i vrijedne učeničke ruke. Predstavljen je nakit i pušnica za suhomesnate proizvode koju su također izradili učenici. Na oduševljenje mnogih, nastavnici Josip Molnar, Marijan Horvat i profesorica, akademska slikarica, Patricia Drenjančević uz pomoć svojih učenika izradili su vjernu maketu đakovačke katedrale ispred koje je, nakon obilaska radionica, predstavljena školska monografija.

 

OBJAVLJENA TREĆA ŠKOLSKA MONOGRAFIJA

Ravnatelj se, pozdravivši sve prisutne, najprije osvrnuo na povijest naše škole koja je započela s radom 23. siječnja 1887. godine u prostorima tadašnje Obće pučke škole. Đakovo je drugi grad u Hrvatskoj koji je u 19. stoljeću dobio obrtničku školu u Hrvatskoj, prije nje taj je status imala samo jedna zagrebačka škola, i to 1882. godine. Nekoliko joj je puta promijenjeno ime: Zanatsko-trgovačka škola, Stručno-područna škola (za vrijeme Drugog svjetskog rata), Škola učenika u privredi (1947.). Od 1968. do 1991. godine prestaje samostalan rad Šegrtske škole/Škole učenika u privredi i ona postaje dio Srednjoškolskog centra braće Ribar. U ožujku 1992. godine Škola dobiva ime po Antunu Horvatu, njezinu dugogodišnjem predavaču i ravnatelju. 2012. godine ime je promijenjeno u Srednja strukovna škola Antuna Horvata kako se i danas zove.

Najbitnije je, što je naglasio i Ravnatelj, da Škola ima dugu tradiciju, nismo se predali ni u ratu, ni u teškim uvjetima i zasigurno smo puno napredovali, stoga možemo reći da je današnje doba jedno od najuspješnijih u njezinoj povijesti. Nakon kratkih crtica o povijesti Škole, Ravnatelj je prepustio riječ Maji Vonić, profesorici hrvatskog jezika i povijesti te glavnoj urednici Spomenice (monografije) objavljene povodom 130. rođendana Škole. Urednica je ukratko predstavila monografiju naglasivši kako su za njezin nastanak zaslužni svi Stručni aktivi. Henrieta Matković, profesorica i diplomirana knjižničarka, dugi niz godina brine se za školsku knjižnicu i zadužena je za različite projekte. Usporedila je tri dosadašnje monografije: prva je objavljena za 110. obljetnicu postojanja Škole, druga za 120. obljetnicu, a treća ove godine. Predstavljene su i brošure koje su posljednjih nekoliko godina izdavane i vezane su uz provedene projekte i važne događaje.

Nakon predstavljanja monografije, Ravnatelj, djelatnici i gosti posjetili su Bogoslovno sjemenište u Đakovu koje ima dugu tradiciju (više od dvjesto godina) te  biskupski vinski podrum u kojemu su kušali poznata misna vina.

 

U DOMU KULTURE

Kao i svake godine, i ove je održana svečana akademija u đakovačkom Domu kulture pod vodstvom profesorice Darije Lazarov i profesora, također i glazbenika, Krune Štrka. Program je otvorio školski tamburaški sastav koji vodi i uvježbava Dario Kustura, diplomirani teolog, otpjevavši himnu Republike Hrvatske, a zatim i školsku himnu koju je napisao i uglazbio Ivan Balen. Ravnatelj Mirko Ćurić pozdravio je prisutne i predstavio goste osvrnuvši se na prednosti SSŠ Antuna Horvata, odlične rezultate, opremu, mnoštvo osvojenih nagrada. Zahvalio je svim dosadašnjim naraštajima učenika i profesora koji su pridonijeli njezinu razvoju i opstanku.

Publici su se nakratko obratili Darko Knežević kao potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i u ime Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika grada Đakova Ivan Išasegi koji je istaknuo Školu kao simbol grada Đakova, generalni vikar Đakovačke nadbiskupije Ivan Ćurić naglasivši kako ona otvara vrata životne budućnosti te pomoćnik Ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin koji je pohvalio što smo dio projekta digitalno zrelih škola (e-škola), ali i naglasio da ne zaboravimo gledati u dječje oči, posvetimo se čovjeku i učenicima te izrazio nadu da ćemo sljedeću obljetnicu dočekati s još više djece i učenika.

Proglašeni su najbolji učenici i razredi: Abigajla Benički (3. F) najbolja je učenica u trogodišnjim zanimanjima, Matej Mađarević (4. TM) u četverogodišnjim, najbolji je razred u trogodišnjim zanimanjima 3. K (razrednica Marija Katilović), a u četverogodišnjim 4. TM (razrednica Marija Pataran).

Podijeljene su nagrade za izvanškolske i sportske aktivnosti: kros, badminton, stolni tenis,  AutoCAD (dizajniranje računalom), Učenička zadruga „Strossmayer“, istraživački rad „Utjecaj hotela za kukce na populacije štetnika na biljkama“. Zaslužena priznanja uručena su i učenicima koji su vratili pronađene predmete svojim vlasnicima. Vidjeli smo i modnu reviju frizura, uručili poklone i čestitali umirovljenim profesorima Šimi Brdaru i Slavku Tadiću.

Prvi dio svečane akademije završio je pjesmom koju su otpjevali školski tamburaši i uveli nas u mjuzikl koji je osmislio profesor Kruno Štrk, a za plesne je korake zaslužna profesorica Darija Lazarov. Na pozornici se našlo nekoliko nastavnika (Ivanka Smajo, Kruno Štrk, Josip Molnar, Mario Beljan) i dvadesetak učenika koji su nas svojim glumačkim, plesnim i pjevačkim izvedbama oduševili zbog čega su nagrađeni velikim pljeskom. Čestitke svima koji su sudjelovali u organizaciji pri obilježavanju Dana škole, kao i gostima koji su svojim dolaskom uveličali slavlje.

Skip to content