Kroasani

Kroasan je pecivo koje ima karakteristični oblik roščića, a dobije se od kvasno lisnatog tijesta. Kažu da je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine. Pekari su se ujutro, prvi u gradu ustali i prvi su primijetili da Turci organiziraju napad, probudili su vojnike i tako pomogli u spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su pecivo i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumjesec. To pecivo nazvali su kroasan.

U Francuskoj je kroasan postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI. Mariji Antoaneti, kćeri austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su, zbog njegova oblika,  preimenovali u Croissant de lune.

Kroasan danas nalazimo i u našim pekarnicama u različitim kombinacijama. Može biti punjen šunkom i sirom ili čokoladom. Pronašao je svoje mjesto i u domaćinstvima kao i u agroturizmu. Učenici 2. Pt2 razreda, zanimanja agroturistički tehničar, na satima praktične nastave napravili su svoje kroasane.

 

Namirnice:

0,5 kg brašna, pola margarina, pola kvasca, 2,5 dl mlake vode, žličica soli, jaje, 100 g sira gaude i 100 g salame, malo origana i sezam za posip

 

Priprema:

U većoj posudi aktivirajte kvasac u mlakoj vodi uz dodatak malo brašna. Nakon nekoliko minuta dodajte ostalo brašno i sol te umijesite tijesto koje treba odmarati pola sata na toplom mjestu. Tijesto izvadimo na stol, premjesimo i oblikujemo ga u 6 manjih kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte u krug promjera 20 cm. Od dobivenih šest krugova, premažite margarinom samo četiri. Zatim uzmite tri kruga i stavite jedan na drugi tako da dobijete gornji ne premazani. Dobiti ćete naslagana dva kruga koja će dati ukupno 32 kroasana. Rastanjite malo s razvijačem i tako dobiveni veći krug premažite bjelanjkom.

Pomoću okruglog noža za pizzu izrežite krugove na 16 jednakih dijelova, stavite naribanog sira, salame i origana te ih zamotajte. U lim stavite papir za pečenje i posložite kroasane, premažite žumanjkom i pospite sezamom.

Pecite u pećnici 20-ak minuta na 200º C.

Pripremanje tijesta

Ribanje sira i salame

Nanošenje margarina

Oblikovanje kroasana

Nanošenje bjelanjka

Degustacija

Dobar tek!

Skip to content